Showing posts with label rancangan TV. Show all posts
Showing posts with label rancangan TV. Show all posts

15 May 2017

Kenapa Fattah Amin Bintang Popular ABPBH

macam mana keputusan Anugerah Bintang Popular Berita Harian tahun nie?
dengar kata ramai yang tutup TV malam tadi lepas tahu cik abam Fattah Amin dapat award paling popular...ahhahaha...tergelak jugak ler aku dengar pagi tadi...nak tengok malam tadi tak sempat...kalau tengok pun aku rasa sama macam yang lain kot..tutup TV.
fattah amin abpbh
Fattah Amin bersama kelab peminat beliau | sumber : BHarian

tak ada apa yang nak aku pertikaikan...kalau dah itu rezeki dia kan...tambahan pulak anugerah ni pun adalah hasil undian peminat...kalau dah nama undi peminat semestinya yang muda-muda dan yang ada gaya  je yang  akan bolot...yang veteran-veteran atau yang betul-betul berkualiti ni kena tunggu anugerah kat RTM...hehehe..biasanya kat situ je anugerah yang diadili oleh juri profesional.

aku ingatkan Neelofa yang dapat...tak sangka rezeki skandal dia pulak kali ni...hahaha...macam biasa ler Neelofa malam tadi memang cantik...haishhh....cun melecun dengan warna merah...siapa lah yang bertuah dapat anak dara cik siti wan kembang nie...takkan Fattah Amin lagi kot...memang murah rezeki dia kalau macam tu.

A post shared by @abpbh3.0 on

tahniah buat kelab peminat Fattah Amin...kalau tak silap nama kelab diorang The FA Team...tahniah sebab usaha korang semua berbaloi...peduli apa artis kesayangan korang kena kecam ke apa...janji menang..

yang tak habis-habis nak dengki tu telan air liur je lar...kalau dah tertulis tu rezeki dia kita kena terima...rezeki dia selepas kena hentam dan kecam sebelum ni...

nasib baik aku tak tengok malam tadi.
hahahahah.

6 May 2017

Final Maharaja Lawak Mega 2017 Ke Laut

ramai ke yang tonton final Maharaja Lawak Mega 2017 malam tadi...aku antara yang menonton tapi hanya mampu tengok pusingan pertama je...pusingan kedua aku dah tak larat nak tengok...boring.
maharaja lawak mega 2017
Final Maharaja Lawak Mega 2017
tak berapa excited malam tadi nak tahu siapa juara Maharaja Lawak Mega 2017...setiap jumaat MLM 2017 memang jadi rancangan hiburan untuk aku sekeluarga...pada awalnya nampak sikit kelainan ler pada tahun ni untuk persembahan mingguan...ada beberapa tema dah diubah dan tak sama seperti MLM sebelum ni..tapi malam tadi memang spoil.

aku tak tahu kenapa MLM masih gunakan tema yang sama setiap tahun...sejak dari zaman Jozan lagi kalau final jer mesti tema bebas dan muzikal...kalau dulu yess boleh pakai sebab dua tema tu yang jadi hit...tapi bila lama-lama jadi bosan gak...kalau diorang guna tema pickup line dan artis malam tadi aku rasa memang lawak...untuk tahun ni memang tema tu yang tiptop..kesian pada yang mengundi malam tadi...buat habis duit jer undi lawak macam tu.
juara maharaja lawak mega 2017
bocey juara MLM 2017
muzikal memang hampeh malam tadi...tema bebas pun aku rasa peserta dah ke laut buat lawak...lawak sama je..bahan sesama member...takdek lawak yang boleh viral ler malam tadi...aku pun tak tengok-tengok keputusan malam tadi..dah bosan lepas persembahan pertama terus alih tengok buah hati Ji Hyo ..lagi lawak.

apa-apa pun tahniah Bocey...banyak jugak menang malam tadi...RM500ribu untuk juara Maharaja Lawak Mega 2017...phew...bikin ustaz dan uztazah FB marah jer ni kalau dapat tahu.

11 Apr 2017

Sumayyah Kembali Diingati

Sumayyah Hijjaz | menjadi siulan pulak lagu Sumayyah selepas kumpulan Hijjaz menyayikan kembali lagu ini untuk konsert pengenalan Gema Gegar Vaganza di Astro hari sabtu baru-baru ini...lagu ni terdapat dalam album Hijjaz - Jalan Bahagia pada tahun 2002...selepas 15 tahun lagu ini hidup kembali...
gema gegar vaganza
Hijjaz Di Gema Gegar Vaganza
bila kali terkahir dengar nasyid?
bagi pendengar radio ikim FM memang setiap masa akan diputarkan lagu-lagu nasyid...tapi orang macam aku ni yang tak berapa nak sedar diri lagi , yang bajet hipster dan bajet raver biasanya dengar Era , Hot , Fly atau Hitz jer...kebiasaan lagu nasyid akan diputarkan sebelum azan...dan kat situ boleh kira ler berapa kali jer lagu nasyid dimainkan...hehehe..

tak sangka pulak kemunculan Hijjaz dengan lagu Sumayyah baru-baru ni sikit memberi impak...aku taknak sentuh lagi dengan Konsert Gema Gegar Vaganza...itu akan aku update selepas konsert kedua nanti....aku lebih berminat nak bercerita tentang lagu Sumayyah...ramai yang tersentuh dengar lagu tu baru-baru ni...ada yang menangis katanya...trending di media sosial lagu Sumayyah lepas tu.

aku sendiri dah tak berapa nak ingat bila aku mula mengenali pengorbanan Sumayyah ni...kalau tak silap waktu belasan tahun di sekolan menengah...itupun aku pasti dalam silibus pelajaran sekolah atau aku dengar ustaz bercerita....antara yang masih segar dalam ingatan ialah seksaan terhadap Sumayyah sekeluarga.
  • Rumah mereka dibakar
  • kaki tangan diikat dan diheret ke padang pasir
  • dicucuk dengan besi panas
  • ditikam dengan lembing
  • dicungkil biji mata
  • dibenam kedalam air
itulah seksaan yang diterima Sumayyah sekeluarga kerana enggan tunduk kepada Abu Jahal yang menyuruh mereka menyembah berhala...kalau hayati lirik lagu Sumayyah ni memang betul ler pengorbanan Sumayyah seperti digambarkan....tak hairanlah ada yang menangis tempoh hari.

tak hairan lah kalau lagu Sumayyah ni akan lebih kerap diputarkan di radio lepas nie...siapa tahu kan.

16 Mar 2017

Siapa Wan Peah Ni.

aku pun dah tak ingat macam mana aku boleh terjebak tengok drama Misteri Wan Peah kat TV3 ni...biasanya drama melayu memang jarang aku tengok...tapi drama ni boleh pulak aku follow...rasa tak syok walaupun tertinggal satu episod...loghat utara yang digunakan dalam drama ni syiok dengar.
misteri wan peah
Misteri Wan Peah
aku tak berapa follow sangat di awal episod...sebabnya dah lali dengan jenis drama jam 10 dengan jam 7...tak habis-habis cinta...dan tak sangka pulak TV3 berani siar drama berlainan genre kali ni...tengok je macam seram tapi lawak rupanya.

tak perlu le aku bagi sinopsis drama Misteri Wan Peah ni...episod pun dah separuh...dan setakat ni memang aku terhibur tengok...palakon pulak semua fresh-fresh...tiada pelakon popular kecuali usop wilcha.

tapi watak yang dimainkan masing-masing memang menjadi..terutama watak 3 orang bujang tu...Yeh , Li dan Ghani antara watak yang menghidupkan drama Misteri Wan Peah...watak cikgu Zaiton pulak paling aku menyampah..kenapalah boleh wujud watak ni...hahahah..kalau dia takdek kan best.
drama misteri wan peah
3 watak yang menghidupkan drama Misteri Wan Peah
tak sabar nak tunggu episod-episod akhir ...nak tau siapa sebenar Wan Peah ni...setakat ni memang tak boleh nak tangkap apa rahsia yang dipegang Wan Peah dan Usop Wicha...dan aku tak pasti drama ni diambil dari cerita benar atau rekaan...sebab kalau tengok ending drama ni ada sikit selingan tentang watak 3 orang tu...watak Li , Yeh dan Ghani memang guna watak sebenar...ghani gagap tu memang wujud rupanyer...misteri jugak ni.

harap-harap lepas ni ada lagi ler drama macam ni...dah bosan ler layan drama-drama novel ni..jalan cerita sama je..ayah aku yang tak tengok drama pun boleh melekat tengok Misteri Wan Peah ni...jam 10 jer memang buka TV3.

yang masih belum menonton boleh tengok di TV3 jam 10 malam hari isnin hingga rabu.

15 Dec 2016

Malu Dengan Dato Seri Vida

tertarik pulak aku untuk menonton The House musim kedua ni.
aura Dato Seri Vida tu memang kuat aku rasa,
musim lepas aku tak berapa nak layan sangat sebab macam anoyying je dengan lakonan adik beradik maembong.
musim ni nampak realistik sikit dengan suasana family Dato Seri Vida(DSV)
the house dato vida
The House Musim ke-2
dah 2 episod ditayangkan,
dan kedua-dua episod aku dah tengok,
bila buat up-close personal macam ni baru ler aku tahu DSV ni memang bagus orangnya.
walaupun perangai dia ramai menjadi bahan ketawa,
bila pikir-pikir balik aku rasa tiada manusia pun yang sempurna,
perangai dia mungkin macam tu ,
tapi disebaliknya siapa tahu.
mak aku pun respect dia bila tengok episod malam tadi.

satu-satunya yang aku perasan ialah bila dia baca doa.
tanya diri sendiri,
tanya haters diluar sana,
sejauh mana kita hafal doa-doa harian.
aku sendiri,
suruh baca doa naik kenderaan pun terkebil-kebil lagi,
mau buka google dulu kalu disuruh baca.

kalau tengok episod pertama ada scene diorang baca doa naik kenderaan,
lancar sungguh DSV baca,
itu aku tak eksites sangat,
tapi episod malam tadi barulah aku rasa malu dengan DSV ni,
diorang ditugaskan untuk menjual nasi lemak,
sebelum niaga tu DSV ada baca doa murah rezeki,
bila tengok dia baca tu memang aku kagum,
lancar je,
mak aku sendiri pun puji dia.
mungkin inilah rahsia dia menjadi jutawan.
doa.
dan bila doa-doa pun dia dah hafal,
solat apatah lagi kan.
the house dato vida
scene DSV baca doa malam tadi | sumber : astrogempak
dont judge book by its cover.
mungkin diluar dia nampak lain.
belakang kita tak tahu.
aku duk kutuk-kutuk dia terasa hina pulak,
harap ke doa makan je hafal.
insyaallah akan diperbaiki nanti.

buat DSV,
u got my respect.
yang belum menonton boleh tonton rancangan The House musim kedua setiap rabu jam 9:30mlm dia astro Ria dan Ria HD.
yang tak ada astro boleh cari kat Youtube.
ada perasan tadi dah ada yang upload.

selamat menonton.
semoga bermanfaat.

10 Nov 2016

Episod Akhir Gary Bersama Running Man

Gary sudah comfirm keluar Running Man,
semalam perasan kat Youtube dah ada episod terakhir Gary dengan Running Man,
episod ke-324.

gary keluar running man
last episod Gary bersama Running Man

rasa geram je nak tengok,
tengah berkira-kira nak layan sekarang atau tunggu malam esok je kat channel KBS (astro 393),
tapi tak sure jugak astro siar yang mana untuk esok,
kalau tengok kat youtube tak feel pulak nak layan kat skrin phone,
episod best ni.

nak kata kipas susah mati Running Man tak jugak aku ni,
kalau tak silap, aku mula follow rancangan ni start tahun kedua atau ketiga,
lepas tu sampai sekarang ler aku tak miss tengok,
walaupun sejak kebelakangan ni episod dia agak kureng best,
tetap jugak nak layan sebab ada Ji Hyo yang comel kiut babas tue,

running man
Running Man

kurang meriah ler kalau Gary dah tak ada lepas ni,
mamat ni pun boleh tahan blur dan lawak,
6-7 tahun bersama memang boleh kata lama tu untuk sebuah show,
ahli pula kekal dari dulu sampai sekarang,
memang dah macam keluarga dah diorang nie.

biasanya kalau sorang dah keluar,
lepas ni tak terkejut ler ada ahli lain yang follow,
macam variety show korea yang aku minat dulu, 2 days & 1 night.
program ni pun memang syok jugak layan,
tapi lepas sorang-sorang keluar dan ganti orang baru terus aku tak minat,
ambil masa jugak ler nak kasi feel minat tu datang balik.

harap-harap lepas ni Running Man masih mampu bertahan,
nak kena standby tisu rasanya tengok episod last gary nie,
tengok pada komen macam ada special slot nanti,
phew,
perlukah aku menangis.
hahahahhaa.
tengok je lar macam mana nanti.

selamat menonton buat peminat Running Man,
goodbye Gary oppa,

22 Oct 2016

Tiada Penaja Untuk Lawak Solo?

puas hati layan Lawak Solo minggu pertama malam ni,
program baru dari astro untuk mencari bakat baru dalam berlawak secara solo,
bakat-bakat yang boleh menggantikan harith iskandar,nabil,douglas
lawak solo
Lawak Solo 

aku tak hairan kalau program ni tak ada penaja besar,
maklumlah program baru,
masing-masing masih tak berani kot,
tapi kalau tengok minggu pengenalan ni macam boleh jadi hit,
boleh trending lawak dia macam Maharaja Lawak Mega.

bila dah tak ada penaja ni rasa syok pulak tengok,
smooth je show punya flow,
simple but happening,
kalau ada penaja kang sibuk pulak nak interface,
nak segmen baca twitter lar,
nak segmen bersama perserta belakang pentas ler,
program yang pendek boleh jadi panjang,
program yang best boleh jadi bosan.

masih awal nak pilih peserta faveret,
ada beberapa ler yang lawak dia malam ni boleh ingat,
antaranya peserta paling kecik tu,Din,
yg kedua peserta last yang tiru boleh tiru suara yusof haslam,adi putra,
oh ye,
peserta cina tu pun boleh tahan gak.
arkitek dan student PHD pn ada dalam ni,
bukan calang
peserta lawak solo
Din Dingerous anak 3

peserta lawak solo
tiru suara Adi Putra memang lawak

harap-harap minggu kedua nanti semua lawak best sama macam malam ni,
semua lawak-lawak yang fresh,
buat pelanggan astro boleh layan setiap jumaat jam 10malam,
bukan pelanggan astro boleh tunggu kot kat mana-mana pahe yang rajin upload nanti.
hehehe.

not bad program Lawak Solo ni,

14 Oct 2016

Sebab Lofa Aku Layan Suri Hati Mr Pilot

macam tak caya aku boleh lekat tengok sampai episod 4 malam tadi.
rupanya drama ni adaptasi dari novel Suri Hari Mr Pilot,
sama macam drama faveret aku juga sebelum ni Bukan Kerana Aku Tak Cinta.
kalau heroin lawa gebu gabas memang boleh layan ler.
suri hati mr pilot
drama Suri Hati Mr Pilot

nak kata tertarik dengan jalan cerita tak pun,
sebab Neelofa jer aku boleh layan cerita nie,
lakonan pun aku tengok macam kureng jer,
x sehebat pelakon lain,
tapi muka Neelofa tu yang cun melecun buat aku geram jer tengok,
nak harap lakonan memang tidak ler,
tak pernah ingat pun lakonan hebat dia dalam mana-mana filem,
sori Lofa,
its a fact.
but i still like you.
too adorable,
its a fact too.
neelofa suri hati mr pilot
cuteness overload

untuk minggu ni punya episod Suri Hati Mr Perfect masih lagi boleh follow,
episod 1 setakat ni paling best,
sweat sour sour jer time tue,
episod pengenalan mesti ler kena tarik penonton kan.
kemudian masuk pulak orang ketiga dan bermula plot-plot cerita,
entah boleh habis ker tak aku layan drama nie,
malam tadi punya episod pun dah macam boring sikit,
mungkin aku memang bukan kipas susah mati drama melayu.

bagi bukan pelanggan astro boleh tonton drama ni di internet,
try je google tonton online drama Suri Hati Mr Pilot,
banyak jugak blog yang kumpul cerita lakonan Neelofa dengan Fattah Amin ni.
nak download pun boleh,
blog aku memang tak buat ler koleksi drama,
ehehehe..
aku minat heroin jer.
selamat menonton.

saper minat Neelofa kita geng.

29 Aug 2016

3 Pekara Meluat Tengok AF 2016

ada lagi ke yang follow Akademi Fantasia tahun ni,
aku last follow rancangan realiti ni waktu zaman Hafiz,
lepas tu dah slow,
tengok-tengok macam tu jer,
itu pun sebab pengacara best.
akademi fantasia 2016
bintang pelajar Akademi Fantasia 2016
untuk Akademi Fantasia 2016 baru saja bermula,
dan malam tadi kalau tak silap baru Konsert minggu kedua,
dah 13 tahun konsep masih tidak berubah,
masih lagi ada part-part yang meluat aku tengok,
terutama bila di penghujung konsert.
drama kebudak-budakkan.

Simbolik Beg Atas Pentas
penghujung konsert beg akan diletakkan diatas pentas,
kononnya beg baju peserta dan ada penyingkiran
kemudian pengacara acah-acah buat suspen,
time ni memang banyak masa dibuang,
semua nak tiru zaman Aznil buat sedih,
dulu boleh ler nak touching-touching sebab rancangan baru,
kalau dah 13 tahun rasanya dah tak laku dah drama ending macam ni,

Pelajar Menangis Bila Penyingkiran
part ni paling menyampah aku rasa,
terutama pelajar perempuan,
nak menangis bagai macam tak boleh jumpa 5-6 tahun,
macam malam tadi sempat ler tengok drama pelajar lelaki,
adehhhh,,
bersungguh betul.
malas nak salahka pelajar,
mungkin jugak mereka dipaksa berlakon.

Lagu Menuju Puncak
rasanya dah tak perlu kot bahagian nie.
dah macam budak-budak sekolah menari jer aku tengok,
kalau seragam tak apa jugak,
ini berterabur,
aku pun tak tahu apa motif nyanyi lagu ni di penguhujung konsert,
bajet macam lagu sekolah ke apa.

kalau nak diikutkan Akademi Fantasia nie memang layan,
tapi disebabkan drama yang melebih-lebih rasa meluat nak tengok,
ambil contoh American Idol sudah,
tak pun The Voice,
diorang punya program cukup simple,
tak payah nak dramatik sangat,
bila konsert buat cara konsert,
tapi artis yang lahir dari program tu semuanya dah pusing benua,
juara AF ?
pusing malaysia jer lar aku tengok boleh pergi,
paling jauh pun Indonesia,

untuk AF 2016 aku tak tahu ler siapa boleh dapat,
tak ada aura lagi aku nak layan,
kalau ada muka macam Amira AF 2013 best ler jugak layan.
tengok apa jadi pada Konsert Minggu Ketiga AF 2016 nanti.

22 Aug 2016

Love U Ella

sori kapten Azhar,
terlepas jugak lafaz I Love U kat wife kapten,
tapi aku rasa bukan aku sorang je kot yang tangkap cintan dengan Ella malam tadi,
Konsert Lentera Muzika Ella malam tadi memang "WOW"
tak sangka dah 29 tahun dia menyanyi.
dan lagi terkejut bila kira balik umur Ella.
hehehe..
konsert lentera muzika
Lentera Muzika Ella
last week Lentera Muzika sudah pun bawa XPDC,
dan aku pun dah review tak puas dengar lagu XPDC,
tapi aku rasa konsert malam tadi lagi best dari last week,
sori XPDC,it is a fact,

cara Ella beraksi atas pentas semalam memang aku respect,
sifat manja dia semulajadi dah tak boleh buang,
kalau buang bukan Ella namanya,
kalau buang tak berseri konsert dia,
comel dan kiut miut jer suara dan manja dia,
itu yang buat peminat geram tue.

interaksi dengan peminat memang mesra Ella malam tadi.
boleh pulak sambil buat konsert sambil ambil gambar,
peminat nak selfie pun dia layan.
ada satu part tu dia ajak penonton naik pentas untuk nyanyi sama-sama,
risau jugak aku tengok bila ramai yang naik,
takut kacau konsert je.
konsert LIVE kot,
tapi dapat jugak dikawal dengan baik.
terbaikkk.
konsert lentera muzika ella
betapa bertuah brader ni selpi time ella nyanyi..hahahaha
aku suka outfit dia malam tadi,
nampak kemas dan sopan,
imej rock tu tetap ada walaupun dah bertudung,
puas jugak cari gambar outfit dia malam tadi kat media sosial untuk aku kongsi kat sini,
tapi tak jumpa untuk dikongsi,
suara?
tak payah cakap ler,
no one cant challenge,
konsert lentera muzika ella
outfit Ella malam tadi memang cantik. | sumber : Bharian Online
dekat twitter dan FB hashtag #lenteramuzika #ella19872016 trending,
nak tengok kemeriahan dan gambar dari peminat boleh search pakai hashtag tersebut.
masing-masing ada kenangan masing-masing dngan lagu ella,
lagu-lagu yang dibawa malam tadi pula semua lagu hit Ellatengok pada bilangan penonton sampai ke bawah penuh,
duduk bersila.
itu yang buat konsert ella malam tadi nampak meriah.

siapa yang tak tengok malam tadi tu memang rugi ler,
entah ada ker tidak siaran ulangan,
konsert XPDC last week pun aku tunggu jugak kot-kot ada ulangan kat RTM,
hampa.tak ada.
harap-harap kali ini ada ler,

15 Aug 2016

Lagu XPDC Takkan Padam

puas hati dapat layan balik lagu-lagu XPDC malam tadi,
kredit pada RTM TV1 yang bawa Live Konsert Lentera Muzika XPDC - Mencari Sakinah.
konsert xpdc
XPDC - mencari sakinah
semua lagu malam-malam tadi lagu popular,
lagu-lagu karaoke,
aku pun tak ingat siapa yang buat konsert malam tadi,
aku atau ali xpdc,
semua lagu aku duk nyanyi memang tenggelam le suara ali,

banyak juga kalau aku nak list lagu-lagu malam tadi,
ni antara lagu yang aku ingat le.
lagu-lagu konsert aku jugak malam tadi.
lagu evergreen
  • cinta kenangan silam
  • cinta
  • semangat yang hilang
  • aku masih disini
  • hentian ini
  • teman
dakwah ali xpdc
smart penampilan ali xpdc malam tadi
sound system best,
ada pulak okestra,
konsert nampak teratur je,
memang best layan malam tadi,
penampilan Ali XPDC pun nampak lain,
memang nampak smart berbanding dulu,
umum dah tahu dia sekarang memang aktif dalam berdakwah dengan ahli XPDC
dengan berjambang dan kadang-kadang berjubah nampak simple je.

harap-harap ada ulangan,
tak puas wei dengar.


31 May 2016

Puas Hati Dapat Layan Ultraman

ultraman,
waktu aku kecik cita-cita nak jadi ultraman memang ada,
perasan nak jadi hero selamatkan bumi,,
selalu jugak aku impikan ada rasaksa turun dan ada ultraman kasi kuasa kat aku,
hahaha,
kenangan yang takkan dilupa,
dan malam tadi memori zaman kanak-kanak kembali,
ada pulak movie ultraman kat Astro Citra,
memang aku tonton le dengan penuh minat.
mega monster battle
Mega Monster Battle - Ultra Galaxy Legend The Move
puas hati dapat layan movie yang ni,
waluaupun dah lama keluar ini first time baru dapat tengok,
semua kaum kerabat adik beradik ultraman keluar,
hero-hero ultraman yang aku kenal waktu kecil ada,
haishhhhh..
memang feel macam budak-budak le bila layan malam tadi,
nasib tak bawak dalam mimpi je.

walaupun grafik tak secanggih movie yang ada sekarang,
tak payah nak effect yang melampau-lampau,
cukup sekadar dapat tengok cara ultraman taro bertukar,
ultraman seven dengan bilah dia,
uniform ultraman yang berzaman-zaman masih dikekalkan.
itu dah cukup untuk aku mengimbau kenangan zaman kecik.
aku enjoy sepenuhnya.
ultraman taro
Ultraman Taro paling senang nak ingat
keluarga ultraman
Antara Ultraman yang famous
kali terakhir tengok ultraman pun aku tak ingat dah,
sekarang pun aku rasa masih lagi ditayangkan di TV,
generasi ke berapa pun tak tahulah,
kalau yang jenis episod-episod ni memang aku tak layan,
sebab dah tahu jalan cerita dia,
hehehe,

tapi sayangnya movie malam tadi takdek subtitle,
naik hangin jugak aku,
duk tunggu-tunggu tak muncul sarikata bahasa melayu,
buat-buat paham je lar apa yang diorang bebel,
nok marah ASTRO kang memang buang masa je,
harap-harap ada ulangan nanti dengan subtitle sekali,

yang pasti aku memang enjoy tengok movie Ultraman malam tadi,

18 May 2016

Gelek Sampai Bintang

bagi pelanggan astro rasanya malam ni mesti duk layan dangdut,
dah masuk minggu keempat konsert Dangsut Star di Astro,
lain sikit ler konsep yang dibawa oleh astro kali ni,
kebiasaan asyik lagu-lagu trending yang sama je
kali ni punya konsep semua lagu dangdut,
memang layan le kepala ni sebab dah lama kot tak dengar dangdut.
konsert dangdut star
Konsert Dangdut Star di Astro
barisan peserta pulak ada macam-macam latar belakang,
ada yang sudah bergelar artis,
ada yang artis dah lama tak menyanyi,
ramai jugak ler suara sedap-sedap bila berdangdut dalam konsert ni

konsert dibuat secara rakaman,
tak pasti kenapa bukan live,
tapi aku suka flow konsert kali ni,
juri pun simple je 2 orang,
takder drama gaduh-gaduh sesama juri,
pengacara Tauke dan kumpulan De Fam nampak best,
tak melalut tak meleret,
konsert simple macam ni baru syiok layan,

wani , penyanyi dangdut dari kelantan antara faveret aku,
layan penyanyi dangdut kelantan memang best,
lain dari yang lain.
boleh katakan dangdut moden ler,
semua genre lagu diorang gubah jadi dangdut,
lagu omputih,lagu hindustan semua makanan diorang tu kalau nak berdangdut,
antara yang popular lagu Akon - Right Now (NaNaNa),
tengok kat youtube Akon Versi Kelantan - Dok Mano
nanti tahulah korang betapa kreatif cara diorang bekarya.

lagu Nana dan arwah Achik boleh jadi hit dalam radio,
lagu Ziana Zain yang dah berzaman Putus Terpaksa boleh popular,
semuanya datang dari  konsert Gegar Vaganza di Astro,
rasa-rasanya lepas ni dangdut pulak akan ikut trending,
lagu-lagu lama ni kalau dengar balik memang layan,
tipulah kalau kepala tu tak goyang ayang dangdut.
siap nak berjoget wei kalau dah lagu tu rancak.

masih menuggu kreativiti peserta bawa lagu dangdut dalam Dangdut Star,
kalau kena memang hit le penyanyi tu,
jom layan dangdut setiap Rabu , jam 9 malam di Astro Prima (105)
gelek sampai bintang boh.

3 May 2016

Sorok Bau Budu

drama ni ditayangkan sekitar tahun 2011,
tahun 2016 baru aku dapat tengok,
sebuah cerita yang berkisarkan seorang pemuda yang sengaja menyembunyikan identiti dan loghat negeri kelahiran untuk bekerja di bandar KL.
sorok bau budi
Sorok Bau Budu 
drama arahan Sabri Yunus memang bagi aku terbaik.
rasanya drama ni diambil dari kisah benar,
dan kalau tak silap,
dulu-dulu memang ada orang kelantan malu dan disisihkan bila berada di KL,
mungkin sebab loghat kelantan yang pekat yang membuatkan orang sekeliling kurang paham apa yang disebut,
lagipun dulu-dulu Kelantan memang tak maju seperti sekarang,
gelaran orang kampung,“darat",“jakun",sering jugak didengar.
ada jugak kes budak Universiti yang malu kalau family dari kelantan datang,
sekarang ada lagi ke?

zaman dah berubah,
manusia juga sudah berubah,
aku rasa sekarang dah pupus perasaan malu dan segan dengan loghat negeri kelahiran masing-masing,
kalau ada yang masih nak sorok bau budu tu memang dia bermasalah,
masih berada dibawah tempurung katak.

berbalik kepada drama sorok bau budu,
memang satu drama yang berkualiti,
penggunaan loghat kelantan yang agak ringan,mudah difahami,
kadang-kadang diselitkan jugak dengan dialog-dialog sinis dan kritikan yang membina,
memang terkesan bagi sesiapa yang menonton,

yang masih belum menonton boleh ikuti drama Sorok Bau Budu di saluran Citra dan Maya.
kalau tak silap drama ini akan berulang kali ditayang sempena program "12 Karya"
bagi yang tak melanggam astro boleh tonton di Youtube.
tak mengecewakan.

selamat menonton.

3 Mar 2016

Sepahtu Reunion Setanding Senario?

sekarang ni dah jadi trending lawak jep.
antaranya "chia chia chia"
dan jugak ayat - ayat mengayat yang power,
awak ada kunci ?
saya nak buka kunci hati awak...
semuanya datang dari sitcom Sepahtu Reunion
tonton sepahtu reunion
Sepahtu Reunion 
setakat ni memang tak pernah episod Sepahtu Reunion
memang duk tunggu setiap hari khamis malam.
yang paling duk ingat episod pertama lah.
time tu sari yanti jadi tetamu.
start situ punchline-punchline power keluar,
makin menjadi bila uqasha senrose pulak jadi tetamu.

tadi pun ada gak punchline power.
boleh pulak dia tukar skrip "spirit spirit come to me"
dapat kat diorang jadi "secubit-secubit come to me".
memang lawak habis layan.
episod sepahtu reunion
sepahtu reunion episod 1
setanding senario ?
secara peribadi memang aku katakan ya.
sitcom tanpa skrip bukan senang,
tanpa skrip pun boleh muncul punchline,
kalau apek terkenal dengan "gitu-gitu"
sekarang turn jep pulak dengan "chia-chia"

yang terlepas pandai-pandai le cari kat google.
banyak jugak blog yang berkongsi link.
samada download atau tonton online episod Sepahtu Reunion.
selamat menonton.

29 Jan 2016

Pengaruh Didi & Friends

Didi & Friends,
sejak ada anak buah ni best pulak layan,
lagu-lagu pun best pulak dengar 
kartun memang kiut ler.
yang paling penting semuanya dalam bahasa melayu.
aku yang duk tengok ni pun boleh karaoke bersama.
didi & friends
3 maskot Didi & Friends
didi & friends
visual menarik
didi & friends
senyap dapat tengok
nak pujuk budak-budak sekarang senang je.
download video didi & friends save dalam smartphone.
senyap ler nanti diorang duk layan,
sambil layan tu sambil joget.
macam anak buah aku sorang ni.
sampai berjangkit kat pakcik dia.
kalau terbuka astro ceria tu memang melekat le kejap duk layan.

kredit pada team yang mengusahakan kartun Didi & Friends,
revolusi baru dalam dunia kartun kanak-kanak.

24 Jan 2016

AJL 30 Paling Best

dah masuk ke 30 tahun AJL kali ni.
sama usia dengan aku rupanya.
setakat ni masih belum miss lagi setiap kali AJL.
kemunculan Caliph Busker tahun lepas masih fresh.
apa agaknya yang jadi untuk AJL 30 malam ni.
ajl 30
Anugerah Juara Lagu 30
kalau nak ikutkan memang aku tak follow AJL kali ni.
konsert separuh akhir memang langsung tak tengok.
sebabnya bertindih dengan konsert Gegar Vaganza pada hari ahad.
aura Gegar Vaganza lagi kuat dari AJL30.
ajl 30
finalis AJL30
tengok pada Finalis AJL 30 nampak menarik.
susah jugak nak predict siapa juara kali ni.
tak semestinya lagu hantu "potret" akan dapat.
lagu yang sedap belum tentu lirik mendalam.
telinga peminat dengan telinga juri jauh beza.
kalau tengok pada lirik macam faizal tahir atau Caliph Busker.

untuk persembahan terbaik susah jugak tu.
mungkin Caliph Busker dapat lagi.
siapa tahu kan kalau dah babitkan emosi.
vokal terbaik antara hazama,black atau Dayang.
yang lain so-so je.

mungkin konsert AJL 30 malam ni antara yang terbaik.
sebab katanya lagu-lagu juara yang dulu akan ada persembahan jugak.
target malam ni nak layan dan pilihan juara
  • Faizal Tahir
  • Caliph Busker
  • BunkFace
  • Dayang
ajl 30
tak sabar nak tengok macam mana persembahan mereka
kita layan jam 9 malam nanti di TV3.
harap-harap menarik ler malam ni.
dan mengharap jugak tiada persembahan dari Dato Vida.
hehehe.

5 Jan 2016

Langgar Pantang Demi Mira Filzah ?

dah masuk episod ke berapa Cinta Si Wedding Planner di Tv3.
masih belum sempat lagi nak tengok lakonan Mira Filzah dalam cerita ni,
ada sebab kenapa aku tak follow walaupun minat dengan senyuman Mira Filzah tu,
cinta si wedding planner
Cinta Si Wedding Planner
dalam sejarah setakat ni memang aku tak follow drama popular di TV3,
kesemua drama popular dimainkan waktu Maghrib,
memang dalam rumah ni time maghrib tidak dibenarkan membuka TV,
menghormati waktu maghrib,
memang dari kecik kami adik beradik telah diajar begitu.
sampai sekarang Alhamdulillah masih ingat pesan mak dan abah,
satu lagi pesanan entah betul entah tidak,
time ni jugak ler banyak syaitan yang keluar suka menghasut tinggalkan Maghrib,
kita mana tahu kan,
sedar-sedar jer maghrib dah sampai penghujung,
syok sangat layan.

lagipun time Maghrib sahaja yang sempat aku ke surau berdekatan,
malu woo surau belakang rumah punya dekat taknak pergi,
tapi ceramah Ustaz Azhar Idrus yang jauh 10-20KM sanggup pergi.
sebab itu sampai sekarang aku tak follow drama yang dimainkan jam 7 di TV3,
tengok tak tengok pun time-time dah nak habis,
buka TV sbb standby nak tengok berita.
time tu ler baru tahu saper belakon dan drama apa yang ada.
cinta si wedding planner
tengok dia senyum
skarang ni Mira Filzah pulak yang keluar time maghrib,
memang tak boleh tengok dia senyum,gugur jantung dibuatmya,
syaitan pun memang suka ler hasut aku time maghrib,
tapi sori Mira Filza,
tak dapat nak follow lakonan kamu untuk kali nie,
lagipun kalau dah popular memang banyak ler drama dia lepas nie.
so tak ralat sangat ler kalau tak tonton.
satu lagi ini drama dari Novel,
takdek original langsung.
buang masa je layan.
hehehehe.

jumpa next drama Mira Filza,
tak sanggup nak langgar pantang hanya untuk kamu :)

23 Dec 2015

Menangis Tengok Doraemon

orang lain dah lama tonton,
aku baru nak layan filem Doraemon yang terbaru nie,
tengok review sebelum ni untuk Stand By Me memang ramai yang sedih.
rasa macam tak percaya pulak bila ramai kata begitu,
tapi bila dah tengok sendiri aku akui memang menyentuh perasaan,
membesar dengan kartun doraemon memang membawa seribu kenangan filem nie.
terima kasih buat Astro kerana menyiar filem ini di AstroCeria (611)

stand by me
dalam memori sampai mati
Stand By Me secara keseluruhan adalah rumusan untuk semua koleksi komik Doraemon,
bermula jilid satu hingga jilid akhir diringkaskan dalam filem nie,
kenapa doraemon datang dan pergi,
macam mana doraemon suka dorayaki,
flashback balik alat-alat doraemon yang aku lihat dulu-dulu
suasana bilik dan taman permainan tidak berubah,
begitu jugak watak dan suara.
stand by me doraemon
roti yang paling ramai orang nak.
stand by me doraemon
watak yang akan dirindui
stand by me doraemon
penjahat yang baik
cuma kali ini watak-watak yang ada mereka hidupkan dengan watak 2D,
memang aku respect ler siapa pencetus idea nie.
ia membawa balik memori dengan kenangan waktu aku sekolah dulu,
bila watak dah hidup jalan cerita pun nampak hidup dan penuh dengan emosi,
tak sangka aku boleh layan lagi Doraemon di usia begini,
jauh beza dengan feel kita bila baca komik.
jauh beza jugak dengan kartun yang masih lagi ditayangkan di NTV7.
kalau budak-budak tengok mereka takkan paham,
mereka tak membesar dengan alat-alat doraemon,

plot paling sedih semestinya bila doreamon mahu pulang ke masa depan,
part Nobita lawan Giant memang takkan dilupa,
kalau novel pun boleh sedih inikan pula watak yang dihidupkan,
ditambah pula dengan muzik backgorund menjadikan part paling emosi.
rasanya time nie ler yang orang cakap boleh menangis tue.
stand by me doraemon
last scene paling best
stand by me doraemon
bye bye doraemon
satu lagi part yang bagi aku cukup emosi ialah part paling last dalam filem,
part dimana mereka kononnya buat aksi yang tak jadi,
biasanya filem Jackie Chan ada buat seperti ini,
macam "behid the scene"
bila mereka buat seolah-olah doraemon ni wujud,
seolah-olah watak yang ada hidup dalam realiti,
memang menjadi idea dan konsep Filem Doreamon ini dibuat,

satu kerugian ler kalau tak tonton bagi yang membesar dengan kartun doraemon nie,
tak pasti masih lagi ditayangkan atau tidak di Astro Ceria hujung minggu ni,
rajin-rajin ler tengok info nanti.
memori bersama Doraemon sukar dilupakan.
selamat menonton.

16 Dec 2015

Kenangan Meteor Garden

semalam duk cerita pasal Meteor Geminids,
tetiba teringat pulak satu cerita bersiri taiwan yang popular dulu,
Meteor Garden.
meteor garden
Meteor Garden
kalau tak silap cerita ni feymes time aku Form 5,
sekitar tahun 2003,
watak dalam ni ada 3 jer yang popular,
shan chai, dao ming si dan juga Lei,
ramai yang minat Lei berbanding watak utama dao ming si,
sebab watak Lei agak cool dan rileks jer,
meteor garden
memori dulu-dulu
memang trending wordwide cerita ni dulu,
datang sekolah jer semua cerita pasal nie,
ada yang geram dengan dao ming si,yang marah kat shan cai, yang sedih kat Lei ,dah macam director masing-masing
terutama pelajar perempuan,
time tue boleh tengok ler buku-buku kompilasi F4 yang diorang ada,
gunting dari majalah tampal dalam buku biografi.
ada juga yang buat penada buku,
yang balut buku teks pun ada
kenangan betul sekolah dulu.
boys over flower
Boys Over Flower
sama jugak dengan versi terbaru Boys Over Flower,
tak ramai yang minat Jun Pyo berbanding Ji-Hoo
aku siap boleh hafal nama kalau dah minat,
walaupun kadang-kadang berbelit lidah nak sebut,

kalau F4 yang dulu sempat ler beli  kaset diorang,
minat punya pasal,
memang dah lupa lagu apa yang ada dalam kaset tue,
tapi kalau search kat youtube ada salah satu lagu faveret aku.
tajuk omputih tak tahu,
boleh terjah sini Youtube : F4
ketika tu ada gak angan-angan nak jadi macam diorang,
nak ada boyband kononya,
rambut ala-ala jerry..
hahahhahaha
rasa lawak pulak bila throwback
meteor garden
Dimana mereka sekarang
sekarang entah kemana pelakon Meteor Garden,
yang latest sempat tenggok Vannes,
sebab dia ni memang aktif menyanyi dan terbaru jadi juri untuk Asia Got Talent.
yang lain tak pasti,
mungkin tak perasan sebab muka masing-masing pun rasanya dah berubah,
last tonton tahun 2013,
12 tahun dah berlalu,
terima kasih ler pada diorang sebab mewarnai kenagan aku dulu-dulu,
satu-satunya drama ketika sekolah yang masih aku ingat sampai sekarang.