Showing posts with label kritikan. Show all posts
Showing posts with label kritikan. Show all posts

7 Mar 2017

Video Elsa Dan Spiderman Di Youtube

walaupun cerita dah agak basi tapi aku tetap nak up jugak sebab dah terjadi depan mata aku semalam...lagipun aku tak ada anak dan anak buah aku sorang tu , Aleesya Nurani tu pun bukan jenis pandai layan Youtube...aku buat endah tak endah je lar...tapi semalam terserempak dengan sorang kanak-kanak perempuan layan video Elsa dengan Spiderman.
elsa dan spiderman
elsa dan spiderman
pada mulanya aku ingatkan itu game...tengok graphic macam game biasa untuk kanak-kanak...tapi sampai satu scene tiba-tiba je elsa tu bukak baju dan muncul spiderman..terus bulat mata aku duk tengok...terus teringat kes yang orang cakap video elsa mengandung tu...demmit...berlaku depan mata aku sendiri pulak...

waktu tu dia duduk dengan adik beradik dia...aku duk cari gak mak ayah dia...tak ada pulak dekat meja tu..
mungkin tengah beratur beli makanan macam aku sebab time tu memang ramai orang beratur...diorang duduk situ nak booking tempat...aku nak tegur serba salah pulak dengan budak-budak ni..takut jadi kes lain...

rasa bersalah sungguh sebab biarkan dia tengok video tu...balik tu aku cari dalam Youtube memang betul ler ini video yang trending orang cakap tu...nampaknya masih ramai lagi ni parent yang tak tahu...kalau ramai yang alert tak adalah jadi depan mata aku.
elsa youtube
video seksi elsa
harap-harap lepas ni lebih ramai le ibubapa yang alert video elsa dengan spiderman ni..dan lagi satu tolong jangan log in Youtube menggunakan apa-apa akaun...setahu aku kalau kita log in pakai akaun , video yang kita tengok tu akan muncul di interface depan Youtube...sebab tu budak-budak ni mudah sangat klik video macam ni.

untuk elak ianya berulang korang boleh buat secara mudah untuk clear memory Youtube...pergi setting - application - youtube - klik clear chace - klik clear data...insyaallah video yang dah ditonton sebelum ni akan hilang dari interface depan...tapi diorang masih boleh akses kalau diorang pandai guna button search dan pandai mengeja...yang ini ibubapa kena ler amik perhatian dan kena lebih alert bila anak-anak bukak youtube...dah jadi video seksual ni...bahaya wooo...harap boleh alert ye.
elsa dan spiderman
clear cache dan data
semoga bermanfaat.

19 Jul 2016

Senarai Pemandu Guna Lorong Kecemasan Dipamer

ingat lagi tak kes viral kenderaan halang ambulans di Highway Utara-Selatan tempoh hari?
katanya dah dapat cari dan sudah pun didenda masing-masing,
siap dedah nama pesalah lagi di dada akhbar,
boleh tahan jugak permainan JPJ sekarang
kenderaan halang ambulan di lorong kecemasan
senarai nama pemandu kenderaan halang ambulans | sumber : facebook JPJ MALAYSIA
tak berapa pasti pulak keratan akhbar mana,
ini pun ambil dari Facebook JPJ Malaysia,

denda sebanyak RM 1Ribu - RM 2Ribu rasanya memang tinggi bagi aku,
gila apa guna lorong kecemasan kena denda banyak tue,
tengah sedap duk potong 'que' tetiba dapat surat dari JPJ,
kalau tak boleh nak bayar kena pulak hukuman penjara sebulan dua,
menangis tak berlagu ler duduk dalam lokap,
memang serik agaknya lepas ni kalau dah kena,
untuk kes viral hari itu sahaja JPJ dah kutip RM 28Ribu,
senang-senang je korang kasi duit kat JPJ kan.
lepas tu bising anggota JPJ dapat bonus banyak :p

agak-agak lepas ni ada lagi ke senarai nama pesalah dipamerkan di dada akhbar,
kalau nama aku tersenarai sama seperti kat atas tu rasanya boleh tahan malu jugak,
hahaha,
member-member yang "lost contact" pun boleh cam kalau nama dah keluar,
kena beringat ler lepas nie,
biar ler lambat sampai,
janji duit tak hilang,
Rm 2Ribu tu macam-macam boleh buat wei.

6 Jun 2016

Kempen Bodoh Terajang Side Mirror

ada yang tak setuju,
ada yang setuju dengan tindakan sesetengah mat motor ni,
kempen terajang side mirror ?
kononnya nak bagi kesedaran pada kereta yang guna laluan kecemasan
lepas tu kononnya nak bagi kesedaran sivik peraturan jalan raya.
terajang side mirror
Kempen terajang Side Mirror
macam-macam hal,
aku yang naik motor pun tak terpikir nakbuat macam tue,
dan sejak bila pula laluan kecemasan ni jadi laluan motorsikal?
macam-macam hal pulak.

sampai nak terajang tu tak patut kot,
cukup sekadar bagi hon,
korang tu siapa nak terajang  nak rosakkan kereta orang,
silap-silap korang yang kene himpit nanti,
silap-silap korang yang masuk balai.

tak payah nak besarkan cerita.
hentikan ler kempen ni,
korang yang bawa motor pun bukan ikut sangat peraturan jalan raya,
aku yang bawa motor ni aku tau perangai pemandu dan penunggang bila atas jalan,
semua sama je.

tak pasal-pasal lepas ni timbul pula isu pergaduhan pemandu dengan penunggang,
cukup-cukup ler dengan isu perkauman yang tak habis-habis,
ini nak tambah pulak dengan isu merepek ni.
bodoh.

26 May 2016

Facebook JPJ Malaysia Dah Mula Siar Gambar Kereta Pesalah Lalulintas

viral di media sosial baru-baru ini kes kemalangan di PLUS Arah utara
cerita bermula apabila ambulan tiba lewat 2 jam ke tempat kejadian,
2 jam yang bagi aku memang cukup azab nak menunggu,
bukan silap ambulans,
tapi silap pemandu yang gunakan laluan kecemasan sesuka hati.
cerita dan video boleh rujuk di facebook Mohd Zulhairi Shariff,
beliau saksi kejadian.
pembunuh guna laluan kecemasan
pembunuh di PLUS arah utara
kalau tengok video yang dirakam tu memang hangin satu badan,
dah sedap potong que orang mula terhegeh-hegeh nak masuk line balik,
jangan harap aku nak kasi masuk kalau jumpa orang macam ni,
memang aku follow rapat kereta depan nak block kasi kau masuk,
kau nak tarik muka kau punya pasal,
dah sedap pecut tetiba nak potong line memang sorry le.

disebabkan dah viral dan aduan orang ramai,
Facebook JPJ Malaysia dah mula operasi viral nombor plate,
dah mula siar gambar kereta pesalah lalulintas,
malam tadi sebiji kereta dah kena.
berebut nak masuk traffic light.
hahahaha.
tak pasti ini akan bersambung atau hanya sekadar memberi amaran.
jpj malaysia
mangsa pertama
jangan salahkan sesiapa
rupanya dari tahun 2014 aduan boleh begini sudah berkuatkuasa,
cara buat aduan simple je,
ambil gambar,pastikan nom plate jelas,kawasan mana,report,
email terus ke aduantrafik@jpj.gov.my.
untuk lebih lanjut boleh ke Facebook JPJ Malaysia
kesalahan menggunakan laluan kecemasan
kenyataan rasmi Facebook JPJ tahun 2014
suka atau tidak itu hak masing-masing,
bagi aku bagus jugak buat macam ni,
dah kena saman baru nak sedar,
duit lagi penting dari nyawa pemandu macam ni,

sekarang beringat lah kalau nak potong line.
ada yang memerhati.

24 May 2016

Memang Patut Buku Amran Fans Diharamkan

aku agak terkejut bila dengar buku Amran Fans yang terbaru diharamkan,
kena pulak time PABKL 2016,
memang jatuh air muka meran ketika itu,
aku pun mencarut jugak sebab tak tahu alasan apa pihak tertentu memgharamkan buku "The Amran Fans
bagi aku koleksi lawak yang ada kat Facebook Amran Fans biasa-biasa saja walaupun agak mengarut sesetangahnya,
buku The Amran Fans
Buku kedua Amran Fans yang diharamkan
tapi malam tadi ada sahabat facebook kongsi isi-isi yang ada dalam buku The Amran Fans.
dan aku rasa aku tahu kenapa ia diharamkan,
agak melampau jugak bagi aku lawak-lawak lucah dalam tu.
dan tak berapa pasti ini lawak original Amran atau sekadar copy paste masuk dalam buku dia,
buku The Amran Fans
Nakal Abah Kau
buku The Amran Fans
Jenis Makwe
buku The Amran Fans
Lawak bebola Daging
buku The Amran Fans
Cincin
buku The Amran Fans
Jenis Balak
semua orang pernah buat silap.
dan bagi aku ini adalah kesilapan buat Amran Fans,
nak kata aku ni peminat Amran bukan jugak,
tapi aku antara peminat buku-buku genre "indie"
antara yang pernah aku kongsikan da
sori abang meran,
aku tak berapa setuju dengan kau kali nie,
terutama buku-buku koleksi kau,
aku rasa lagi banyak buku indie yang lebih berkualiti daripada ini.
dah makin ramai pengikut kau mula hilang pedoman,
mula syok sendiri,
itu yang aku rasa sekarang,

19 May 2016

Adab Ketika Makan Yang Semakin Dilupakan

baru lepas balik dari lunch hour,
pekena ayam masak lemak sama sayur labu,
phew..sodap.
tapi bukan nak cerita pasal menu lunch hour tadi,
cuma nk kongsi sikit ler perangai kita yang aku rasa makin lama makin parah,
makin lama makin annoying,

dimana adab ketika makan zaman sekarang ni,
tadi terlihat le aksi seseorang depan meja makan aku,
tengah makan tu  tangan kanan dan kiri dia berfungsi,
yang sebelah kanan duk suap nasi,
yang sebelah kiri duk skroll telefon,
mata tak pandang dah kat nasi,
lalat ke lipas duk hinggap tak cara dah,
sumbat je dalam mulut tu,
mata duk ralit tengok ke smartphone,
waktu nk basuh tangan tu sempat le aku jeling,
nak tau jugak le kot-kot dia tengah buat urusan kerja,
gaya macam penting sangat.
skali tengok......adeh,
tengah main game rupanya,

tengok gaya macam tangan kidal,
sebab laju betul cara dia handle telefon dengan tangan kiri,
aku memang terkial-kial dah sebab tak biasa,
kira ok le dia kidal,
dapat jugak le suap makanan pakai tangan kanan,

nak tengok orang makan tangan kiri main telefon tangan kanan?
ada je orang buat macam ni,
bila makan snack,fries, atau makanan ringan,
tengok tangan masing-masing macam mana,
multitasking,
pheww...rosak rosak.

aku pun pernah buat jugak semua tu,
tambah-tambah lepas dapat phone baru,
setiap masa nak belek,
tapi lepas kena troll,
lpas kena perli dalam komik antaranya Sesembang,
aku amik sebagai panduan,
malu weii nak hidup dengan tiada adab,
bukan kita je kena,
orang tua kita pun kena tempias,

beringat-ingatlah lepas ni,
jaga sikit adab ketika makan,
bukan lama pun nak hadap rezeki tu,
samo-samo kita ubah.

5 Jan 2016

Langgar Pantang Demi Mira Filzah ?

dah masuk episod ke berapa Cinta Si Wedding Planner di Tv3.
masih belum sempat lagi nak tengok lakonan Mira Filzah dalam cerita ni,
ada sebab kenapa aku tak follow walaupun minat dengan senyuman Mira Filzah tu,
cinta si wedding planner
Cinta Si Wedding Planner
dalam sejarah setakat ni memang aku tak follow drama popular di TV3,
kesemua drama popular dimainkan waktu Maghrib,
memang dalam rumah ni time maghrib tidak dibenarkan membuka TV,
menghormati waktu maghrib,
memang dari kecik kami adik beradik telah diajar begitu.
sampai sekarang Alhamdulillah masih ingat pesan mak dan abah,
satu lagi pesanan entah betul entah tidak,
time ni jugak ler banyak syaitan yang keluar suka menghasut tinggalkan Maghrib,
kita mana tahu kan,
sedar-sedar jer maghrib dah sampai penghujung,
syok sangat layan.

lagipun time Maghrib sahaja yang sempat aku ke surau berdekatan,
malu woo surau belakang rumah punya dekat taknak pergi,
tapi ceramah Ustaz Azhar Idrus yang jauh 10-20KM sanggup pergi.
sebab itu sampai sekarang aku tak follow drama yang dimainkan jam 7 di TV3,
tengok tak tengok pun time-time dah nak habis,
buka TV sbb standby nak tengok berita.
time tu ler baru tahu saper belakon dan drama apa yang ada.
cinta si wedding planner
tengok dia senyum
skarang ni Mira Filzah pulak yang keluar time maghrib,
memang tak boleh tengok dia senyum,gugur jantung dibuatmya,
syaitan pun memang suka ler hasut aku time maghrib,
tapi sori Mira Filza,
tak dapat nak follow lakonan kamu untuk kali nie,
lagipun kalau dah popular memang banyak ler drama dia lepas nie.
so tak ralat sangat ler kalau tak tonton.
satu lagi ini drama dari Novel,
takdek original langsung.
buang masa je layan.
hehehehe.

jumpa next drama Mira Filza,
tak sanggup nak langgar pantang hanya untuk kamu :)

7 Dec 2015

Jauhkan Aku Dari Cinta Ini.

tengah syok duduk skroll FB terpandang satu keratan akhbar.
tak tahu bila punya dan dari mana.
mungkin cerita lama yang aku tertinggal.
perkongsian dari sahabat FB.
panah cinta nyah
panah cinta pondan
lelaki apakah ini.
kurang kasih sayang atau kurang didikan agama.
kalau kurang kasih sayang pun takkan sanggup beralih cinta seperti ini.

tak dinafikan pondan-pondan yang ada memang mempunyai aset dan pekej yang lebih mantap dari wanita biasa.
aset yang terlebih- lebih itu yang membuatkan kaum lelaki tewas.
pekej yang boleh menjatuhkan martabat seorang lelaki.

aku harap aku tidak akan tergolong dalam kelompok ini.
mintak dijauhkan.

4 Sep 2015

1 Gambar 17 Cerita

gambar seorang kanak-kanak syiria terdampar di pantai mendapat perhatian,
kecik-kecik lagi beliau sudah menjadi pelarian,
lari dari negara sendiri,
lari dari ketamakkan dan keangkuhan manusia
lari untuk mencari kehidupan yang lebih baik,
tapi sayang ianya berhenti di pertengahan jalan,
bot yang mereka naiki karam di pantai Turki,
sumber : Utusan : Eropah Dikecam Enggan Terima Pelarian
kanak-kanak syiria terdampar di tepi pantai
Alyan Kurdi,terdampar di tepi pantai
hati mana tak sayu melihat mangsa terdampar begitu,
tak dapat nak imagine apa perasaan dia ketika itu.
tangan yang kecil kaki yang kecil memang susah untuk berenang,
tangan kecil hanya mampu tergapai-gapai mengharap pertolongan.
kaki hanya mampu menguis mengharapkan badan tidak tenggelam
hanya mampu menangis dan menjerit memohon pertolongan,
Ya Allah begitu besar dugaan dia.

daripada 1 gambar timbul 17 cerita,
cerita yang membawa maksud tersendiri,
cerita daripada pelukis-pelukis seluruh dunia menunjukkan tanda simpati.
shark kongsikan bersama antara yang menarik.
kanak syiria terdampar tepi pantai
ada yang simpati selain spesis manusia
kanak syiria terdampar tepi pantai
harapan yang tak pasti
kanak syiria terdampar tepi pantai
karam
kanak syiria terdampar tepi pantai
yang sepatutnya
kanak syiria terdampar tepi pantai
tidur lena selamanya
antara gambar ni ada yang buatkan aku menangis,
cerita yang disampaikan begitu dalam dalam satu lukisan.
realiti kehidupan di bumi yang kita diami.
untuk lebih lukisan boleh ke page FB 3DFirstaid Visual Architecture
viral dan share kalau anda perihatin.
kita tidak mahu lagi kejadian sebegini berlaku lagi.
kanak-kanak tidak berdosa menjadi mangsa.

1 Sep 2015

Drama AF Yang Basi

ada yang menonton Akademi Fantasi 2015 yang baru ni?
Ahad yang lepas baru masuk minggu ke-4,
untuk tahun ni adalah jugak minat beberapa suara yang best untuk dilayan,
ditambah pula dengan lawak spontan Zizan jadi menarik konsert AF 2015 kali ini,
akademi fantasi 2015
Akademi Fantasi 2015
untuk konsert baru-baru ini,
#af2015 sekali lagi buat drama yang agak membosankan.
drama tak kena tempat.
kononya lagu tugasan Faroq AF2015 ada kena mengena dengan kehidupan silam beliau,
lagu ni bapak ler best kalau nyanyi betul-betul
Kali Terakhir Ku Lihat Wajahmu - Uji Rashid
tapi disebabkan drama lagu ni jadi hancur,
suara pun hancur,
boleh pulak datang adik beradik buat drama atas pentas,
nak buat drama tak salah,
tapi buat ler lepas persembahan habis,
ini pertandingan,
bukan persembahan.

akademi fantasia 2015
drama minggu keempat AF2015
lagu dan melodi awal-awal dah best,
buat drama hancur jadi lagu,
pengkritik Ramli MS pun dah tegur,
setiap tahun ada jer drama yang dibuat,
bila habis konsert habis musim rasanya tiada efect pun drama tue,
cukup-cukup ler drama tue.
kalau rasa lagu tu ada kena mengena dengan kehidupan pelajar tak perlu ler buat,
tak payah nak feeling-feeling sangat menyanyi,
masuk telingak kanan keluar telinga kiri jer nanti.
American Idol pun tak buat mcm ni.

masuk minggu ke-5 minggu nie akademi fantasi 2015,
setakat ni yang nampak Sufi adalah bakal calon juara,
mamat dari singapore ni memang terbaik suara dan lentok dia,
nanyi dengan gaya tersendiri,
kalau dia juara memang tak hairan.
jangan pula lepas ni bising orang singapore tak layak menang di malaysia.

26 Aug 2015

Better Than FAM

better than fam
Pingat kepada Player Juara Liga Super ,Liga Premier | sumber : semuanyabola.com
itu adalah pingat yang dikalungkan kepada pemain bolasepak JDT dan Kedah,
pingat untuk Juara Liga Super dan Juara Liga Premier,
pingat kepada juara Bola Sepak Malaysia,
bukan pingat peringkat negeri,
bukan pingat peringkat daerah
bukan juga pingat peringkat sekolah,
itu adalah pingat peringkat MALAYSIA.

bentuk bulat,
gambar piala pula kartun,
tulisan taraf pingat sekolah rendah,
tali pingat taraf budak tadika,
harap warna emas sahaja.
itupun emas celup rasanya,
kalau gantung kat rumah pun memang tak perasan ini dari FAM,
tak boleh nak beza dengan piala-piala yang anak-anak dapat di sekolah.

hashtag #BetterThanFAM pada hari ahad agak trending,
masing-masing showoff pingat yang mereka dapat,
masing-masing nak bandingkan pingat dengan pingat FAM,
majoriti pingat yang ada adalah dari larian marathon,
nak tengok koleksi pingat daripada hashtag #BetterThanFAM boleh rujuk sini.

shark pun nak showoff jugak pingat yang ada,
lagi menarik kot dari FAM,
better than fam
bentuk paling sempoi tapi berat , tulisan timbul , logo timbul - EMPIRE RUN
better than fam
bentuk paling smart - ANNUAL MARATHON KUANTAN
ada yang kata pingat tak penting,
yang penting duit kemenangan,
betul jugak kata mereka,
tapi bila dah tua bila bersara pingat ini yang akan jadi kenangan,
duit kemenangan sekejap je boleh habis,

tapi kalau dah pingat taraf budak sekolah rasanya malu nak gantung buat kenangan.

12 Aug 2015

Wap Air Kata Mereka

vapor agak trending sekarang di Malaysia.
kedai-kedai jual vaper pun boleh tahan makin berkembang.
entah dari kajian saintis mana wujud rokok elektronik ni,
entah dari fakta mana diorang belajar pasal wap air nie.
aku dah makin kompius skarang nie.
tak boleh nak beza wap air dengan asap.
vape on
bergetar tulang belakang tengok nie
vape malaysia
wap air keluar dari mulut dan hidung
vape malaysia
vape on
bahaya ker tak malas nak cerita,
masing-masing ada fakta masing-masing,
bila kena tegur masing-masing dah macam jadi menteri kita pulak,
bagi jawapan mudah jer bila kena tegur,
jawapan copypaste.
jawapan pointer ahmad maslan.
"tak bahaya tu,,wap air jer" 
vape malaysia
kesan dari wap air
tak larang pun nak hisap vape,
tapi respect ler orang sekeliling,
respect ler diri sendiri,
awak tu bertudung tak payah ler nak hisap depan orang ramai,
tak payah nak bangga sangat sembur wap air tue.
wap air apa kejadah kalau dah berkepuk macam tue,
kalau ikut sains wap air takder asap.
kalau ada tindakbalas dengan bahan kimia,itu yang jadik asap
kalau dah keluar asap bukan wap air namanya.

please respect each other.
keep calm & #vapeon

7 Aug 2015

Apa Tindakan Kita?

tersentap dangan status sahabat FB dan juga keratan akhbar hari ini.
Bayi 8 bulan meniggal akibat kecuaian Pengasuh.
itu yang direportkan dalam akhbar.
sumber : HMetro : Lemah , Muntah Darah Sebelum Meninggal.
mangsa baru berusia 8 bulan | sumber : Harian Metro
itu cerita wartawan,
cerita sebenar dan realitinya lain pula.
telah diakui sendiri oleh ibu bapa mangsa,
dan diceritakan oleh sahabat FB yang juga jiran mangsa.
katanya bayi comel ini telah didera,
sebelum ni terdapat bantak kesan lebam dan kali ini paling teruk
cerita oleh sahabat FB
cerita sahabat FB
cuai atau dera?
sikap manusia yang entah bila akan berubah,
sudah banyak kali kot kes penderaan bayi masuk TV , masuk paper,
tapi masih ada lagi yang tidak bertanggungjawab,
bapa yang dera anak sendiri kita dah dengar,
anak yang dera ibubapa pun kita dah dengar
apatah lagi pengasuh yang entah kita kenal atau tidak.

adakah kerajaan akan buat syarat lebih ketat kepada pengasuh lepas ni
nak beri latihan ? nak beri lesen?
dengan automatik harga untuk pengasuh makin tinggi.
makin terbeban pula jadinya,
kita sendiri dah kena dera sekarang,

dah banyak kali dengar kes bayi didera pengasuh,
apa tindakan kita selepas ini?
viral di FB lepas tu senyap.
kalau ada jawapan tindakan , insyaallah tiada lagi kes babitkan bayi.
kalau tiada jawapan , kita akan dengar dan dengar lagi berita sebegini..

Al-Fatihah buat adik  Mohamad Haziq Izzudin Mohd Safari.

Mohamad Haziq Izzudin Mohd Safari
Mohamad Haziq Izzudin Mohd Safari

4 Jul 2015

Pergi Zoo Di Hari Raya

dah boleh bercerita pasal raya bila dengar lagu raya kat radio,
semangat nak balik kampung raya?
mana boleh.
tak dengar ker apa pakar motivasi cakap baru-baru nie.
"cuba jangan balik kampung di musim perayaan" 
jangan balik raya
viral viral viral
bukan sekali,
bukan dua kali,
tapi dah bekali-kali kot statement berbau sup otak lembu nie dikeluarkan,
yang terbaru dari Syed Abd Aziz Al-Qubra,
entah saper entah beliau nie,
katanya pakar celik kewangan,
tambahan pulak rancangan bual bicara TV1,
sering dijemput untuk slot rancangan Selamat Pagi Malaysia
memang sory to say ler nak tengok rancangan TV1 nie.
tengok tak tengok bila ada rakan-rakan muncul.
dari pagi sampai ke malam tak habis-habis dengan rancangan bual bicara.
apa yang dibincangkan pun tak tahulah,
ekonomi tetap macam tu jugak.
dari pagi sampai ke malam pakai kot.

bila dah tak boleh balik raya apa nak buat?
duit ada banyak ni sebab dah tak bayar duit minyak,
duit tol pun selamat kalau tak balik kampung.
duit servis kereta pun boleh tahan banyak jimat nie.
pening jugak ni nak pikir apa nak buat hari raya nanti,
takkan nak pergi zoo pulak di hari raya,
apa plan korang semua nanti bila tak boleh balik raya?

idea idea idea.

2 Apr 2015

Resit GST

memang meriah perayaan GST semalam.
hampir setiap jam ada sahaja gambar resit GST di Facebook,
watsap dan telegram memang tak payah cerita ler,
notify yang masuk penuh dengan isu GST,
resit gst
contoh resit GST
resit,resit dan resit,
jika tidak mahu tertipu dengan syarikat yang menipu,
pastikan anda semak dahulu resit yang diberikan.
pastikan ada nombor GST pada resit berkenaan.
kedai takder resit tapi kenakan caj GST?
ambil gambar dan laporkan pada GST Hotline

bila dah bayar dan dapat resit tu jangan ler pula duk tonggek kat kaunter pula,
perihatin betul kamu sampai terus nak tengok resit,
orang lain pun nak bayar jugak.
resit gst
laporkan jika ini berlaku
tak dinafikan kadar GST yang dikenakan sedikit sebanyak membebankan kita semua,
tak sangka nak beli topup pun kena GST?
nak bayar bil online pun kena GST?
susah ini macam,
nak mencarut membabi buta pun tiada guna,
sabar sahaja menuggu PRU akan datang.
orang kata sabar itu separuh daripada iman,
sabar itu membawa berkat.
so kalau kita bersabar sampai PRU insyaallah ada berkatnya nanti.

besok nak layan Fast Furious 7,
tengok tiket ada GST6%
nak bising takdek guna,
dah beli tonton sahaja lah.
minggu depan beli lagi.
minggu depan mencarut lagi kena GST.
adat orang kita :)
resit gst
Fast Furious 7
sabar menghadapi dugaan.

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370
#kelabbloggerbenashaari

24 Mar 2015

Papan Iklan Paling Perihatin

papan iklan seksi
reaksi sahabat Facebook
entah dimana silapnya papan iklan seksi ini boleh dikeluarkan.
model iklan dah cukup lawa..
seiras Dato' Siti pun ada,
tapi tang butang baju tu pulak.
adehhhh...
memang perihatin syarikat ni.
papan iklan seksi
menarik dant tertarik?

motif?
mungkin nak bagi mata pemandu segar bila lihat papan iklan ni.
mungkin juga nak kurangkan kebosanan pemandu di atas jalan raya.
tak pasti dimana lokasi papan iklan tersebut.
kalau ada sesiapa yang melihat boleh ler selfie yer.
tapi jaga-jaga bila melalui papan iklan ini.
takut anda akan terlibat dalam kemalangan kelak.
biasanya kes begini bahagian buntut kereta akan jadi sasaran.
jaga mata jaga hati.
ingat orag tersayang kt rumah ye.

update : papan iklan ini terdapat di Higway Plus Sg.Besi menghala ke Melaka

hati-hati dijalan raya.

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370
#kelabbloggerbenashaari

26 Feb 2015

2 Bulan 54 Kematian Kerana Demam Denggi

demam denggi malaysia
keratan akhbar Utusan 25 Feb 2015
tengok sahaja rekod yang dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan.
agak terperanjat dan sedih melihat peningkatan kes demam denggi di Malaysia,
Di Selangor dalam masa 2 bulan ini,54 kematian sudah direkod 
54 orang mati kerana nyamuk aedes,
tahun lepas dalam tempoh yang sama kematian yang direkod hanyalah 25 kematian.
penambahan yang agak drastik disitu.
itu baru di Selangor,
macam mana pula dengan negeri-negeri lain..
di kawasan kejiranan rumah shark sendiri dah beberapa kali kena fogging.
apa agaknya rekod yang akan ditunjukkan pada penghujung tahun nanti.

sumber : Utusan - Kes Demam Denggi Paling Serius

bila dah jadi begini masing-masing akan menunding jari,
semua tak mengaku bertanggungjawab,
akan menyalahkan kawasan permbinaan terdekat,longkang tersumbat,sampah tidak dipungut,
padahal semuanya boleh diselesaikan di rumah,
nak kata susah dapatkan ubat nyamuk agak mustahil,
nak kata harga ridsect naik tak tahuler pulak,
bila dah terkena baru nak melalak.
demam denggi malaysia
Atasi Demam Denggi
apa salahnya pada waktu maghrib sembur ridsect di kawasan ruang tamu,
kalau ada yang alahan boleh pakai ubat nyamuk elektrik,
pasang di kawasan ruang tamu pada waktu maghrib.
nyamuk memang aktif ketika itu.
sebelum tidur sembur juga ridsect di bilik tidur,
pasang juga ubat nyamuk di bilik tidur,
harga ubat nyamuk tak sampai RM50 pun,
tahan sampai sebulan lagi,
makan sedap-sedap satu malam sehingga RM20-30 boleh pulak.

diharapkan kes demam denggi tidak mencatatkan kes yang lebih tinggi selepas ini,
jangan pandang remeh.
gigitan nyamuk boleh bawa kematian.
sayang duit atau sayang nyawa anda yang tentukan.
anda perihatin anda bertanggungjawab anda punya peranan.
shark hanya sampaikan pesanan untuk diri sendiri,keluarga dan rakan lain.
demam denggi malaysia
Atasi Demam Denggi...Kita Mampu Lakukan

semoga bermanfaat.

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370

30 Dec 2014

3 Spesis Yang Merbahaya Di Musim Banjir

berita banjir pada hari ini | sumber : astroawani
Alhamdulillah,
hari ini dikhabarkan banjir terburuk di Kelantan semakin pulih,
namun ada beberapa tempat masih dinaiki air,
negeri pahang pula mencatat mangsa banjir yang meningkat.
diharapkan kejadian banjir yang terburuk pernah direkodkan tidak berlanjutan.

rata-rata sudah melihat kemusnahan yang berlaku di kelantan,
shark tidak sampai hati ingin berkongsi gambar di sini,
begitu tragis untuk dikongsi bersama,
ada yang hilang tempat tinggal,haiwan ternakan,tanaman,tempat mencari rezeki,
dan yang paling hiba , ada juga yang kehilangan orang tersayang.
takziah dan Al-Fatihah shark sedekahkan kepada mangsa.

di sepanjang musin banjir ini,
terdapat 3 spesis yang merbahaya dan patut dijauhi,
yang pertama sekali semestinya Ular,
ular mempunyai kebolehan di darat dan air,
bila banjir dah surut semestinya kawasan-kawasan tertutup menjadi tempat berlindung,
diharapakan orang ramai berhati-hati ketika membersihkan kawasan banjir.
spesis merbahaya di musim banjir
ular seringkali kelihatan di musim banjir
yang kedua spesis yang agak kecil tapi boleh mendatangkan kecederaaan,
antaranya lipan dan lintah atau pacat.
kawasan berlumpur dan lembap memang menjadi habitat mereka,
walaupun saiz yang agak kecil tapi bilangan habitat mereka agak besar,
spesis merbahaya musim banjir
kecik tapi berbisa
spesis ketiga ni agak merbahaya dan agak menyampah,
spesis ni tidak kira musim tidak kira siapa,
spesis kaki sebar cerita fitnah.
dalam aplikasi whattsap semestinya menjadi habitat mereka,
entah apa yang bermain di fikiran mereka,
buat cerita mengalahkan pengarah filem,
dialog dan skrip begitu cantik disusun,
spesis merbahaya musim banjir
salah satu cerita palsu banjir di Kelantan
diharapakan musibah yang melanda ini dapat memberi kesedaran pada semua pihak,
ini baru sahaja banjir yang melanda,
bencana alam di negara luar garisan khatulistiwa lagi teruk dan tragis.
kita masih bersyukur kerana menerima ujian kecil dariNya,

semoga bermanfaat.

#PrayForPantaiTimur
#DoaUntukPantaiTimur
#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370

29 Oct 2014

Belajar Buat Dadah

cara buat dadah
mungkin ini alat-alat buat dadah di rumah? | sumber: PDRM

belajar buat dadah dari internet?
tidak mustahil jika semua maklumat berada di hujung jari,
itu yang terjadi di negara kita baru-baru ini.
berlaku di Kuantan , satu keluarga ditangkap memproses dadah syabu di dirumah,
remaja berusia 21 tahun dipercayai balajar memproses dadah dari internet sahaja.

Astro Awani : Keluarga Proses Dadah Belajar Dari Internet
Harian Metro : Famili Dadah Tumpas

dari sudut positif,
remaja ini boleh dikatakan kreatif dan bijak mmenggunakan internet,
pandai pula dia cari keyword dan kata kunci dadah dan syabu tu untuk belajar,
tak tercapai dek akal pula bila ada juga yang sanggup buat tutorial proses najis dadah nie.

dari sudut negatif memang x perlu diperkatakan lagi,
kalau dah najis memang najis ler,
tak kisah ler kau happy,kau terbang,kau mimpi ker,
bila dah najis masuk dalam badan maka layak digelar sampat masyarakat.

mungkin ini adalah salah satu kesan buruk penggunaan internet,

semoga bermanfaat

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370
#kekalkanpialamalaysia

17 Oct 2014

Hasil Projek Malam Tahun Baru

buang bayi
dibuang ketika masih bertali pusat

kes buang bayi 2 hari yang lepas.
mungkin ini adalah hasil dari kenangan indah di Malam Tahun Baru.
benih yang ditanam kononya tanda cinta sejati.
akhirnya cinta sejati berakhir di pintu neraka kelak.

masih bertali pusat ketika ditinggalkan.
masjid pula menjadi tempat pembuangan.
apa yang ada dalam kepala otak dia ketika itu.
bayi yang cukup sifat dan sihat dibuang.

selagi masih ada kes pembuangan bayi,
selagi itu cerita begini akan dikongsi,
selagi itu kritikan dan cacian dilemparkan kepada manusia bodoh dan hina ini.
mereka memang layak dipandang hina dengan kerja mereka.
tiada sebab untuk ambil pandangan positif dalam cerita ini.
semuanya jijik dengan alasan.

semoga menjadi peringatan buat diri sendiri dan sahabat.

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370