Showing posts with label cerita. Show all posts
Showing posts with label cerita. Show all posts

13 May 2017

Kesan Cakar Yang Panjang Dapat Waktu Tidur

panjang pulak aku kena cakar waktu tidur malam tadi...tak tahu ler dapat dari mana...nak kata kucing jauh sekali...bangun pagi tadi tak terasa apa-apa...bila mandi tu baru terasa pedih...terkezut jugak ler aku tengok ada kesan cakar lepas bangun tidur kat lengan ni..
kesan cakar lepas bangun tidur
panjang wei kena cakar
boleh tahan panjang jugak kena...dari bahagian siku sampai ketiak...nasib baik tak terasa sakit...pedih waktu mandi je lar baru terasa...waktu mandi tu aku dah pikir bukan-bukan dah...haishhhh.

bila aku google je kena cakar waktu tidur ada ler beberapa story yang keluar...semuanya cerita yang kurang menyenangkan aku...semua cerita hantu,jin dan syaitan keluar...aku ni dah ler tak berapa nak percaya sangat benda-benda mistik camni...walaupun tak percaya tapi aku tetap minta dijauhkan semuanya...iman tak kuat nak hadap ni...
kena cakar waktu tidur
macam kena cakar kucing

kena cakar
ada kata kena cakar rimau
aku cuba jugak ingat balik apa yang aku buat semalam..mana tahu ada sangkut paut ker.

petang semalan aku ada buat kerja berat..ada angkat kotak dan angkat benda-benda berat...nak sedapkan hati aku pikir mungkin kesan calar dapat dari situ kot.heheheh..mandi petang semalam tak tertengok pulak aku ada ke tak kesan calar ni...harap-harap betul lah tekaan ku..

tapi kalau betul-betul kena kacau waktu tidur nampak gaya kena buat something ler malam ni...dengar Al-Quran?

entahler...harap-harap malam ni tiada apa yang berlaku...mungkin ada jawapan untuk aku nanti...ada sesiapa ke yang boleh share kesan calar ni...rasanya ada kot yang pernah kena ni..share sikit mana  yang patut ye.

6 Mar 2017

Ben Ashaari Nak Korek Rahsia Media Sosial Aku

macam tak percaya pulak aku bila bukak blog pokcik ni ada segmen untuk blogger yang bagi aku dah lama pupus dalam arena blog...apa mimpi entah dia nak buat balik...dan satu kerugian yang besar bagi aku sebagai blogger picisan tak ambil peluang yang ada...time ni lah aku boleh pancing rezeki yang ada...nak tarik traffic dan nak tarik pembaca baru.
ben ashaari nak korek rahsia media sosial aku
Ben Ashaari Nak Korek Rahsia Media Sosial Aku
ada 4 soalan yang pokcik Ben suruh aku jawab..aku try jawab secara jujur dan ikhlas.

1.Kenapa Jadi Blogger?
nampak mudah je soalan..tapi jawapan agak susah aku nak jawab...awal pembabitan aku dengan blog hanya suka-suka...waktu tu aku terikut dengan trend...orang nak blog aku pun nk ada blog...dan Alhamdulillah dari suka-suka tu timbul minat...minat bila ada orang kasi feedback apa yang kita cerita,apa yang kita kongsi...sampai sekarang aku jadi blogger sebab aku suka kongsi pendapat , cerita dan pegalaman aku dalam kehidupan seharian.

2.Blog Tidak Lagi Relevan?
maka rugilah kamu-kamu semua yang berfikir sebegitu...daripada melayan cerita-cerita fantasi di TV ada baiknya baca cerita-cerita realiti yang dikongsi oleh blogger...cakap je nak cerita apa...ibu mengandung ada , cerita besarkan anak autisme ada , cerita jodoh lambat ada...daripada percintaan sampai ada keluarga sampai ke dapur semuanya cerita realiti...takdek tokok tambah seperti dalam Facebook yang bnyak aku rasa ditokok tambah untuk menyedapkan sesuatu cerita...berbeza cara penulisan di blog dan facebook.

3.Iklan Yang Lebih Berkesan di Media Sosial?
100% aku rasa orang akan jawab Facebook...berbanding instagram dan blog , pengguna Facebook lebih ramai dan info yang ada lebih cepat dicapai...budak darjah 6 pun ada facebook...memang tak hairan lah kalau sale di Facebook lebih cepat flow berbanding yang lain...tapi kena ingat satu pekara...belum tentu yang senang capai tu betul-betul baik produknya...mana-mana cara sekalipun pelanggan tetap akan google dulu sesuatu barangan...dan bila dah google mesti akan ada tertarik dengan testimoni dan pengalaman blogger itu sendiri menggunakan sesuatu produk...yang mana lebih berkesan?..tepuk dada tanya selera.

4.Blogger Keyboard Warrior?
kena paham cabang-cabang yang ada dalam platform blog..ada yg politik , ada yang parenting , ada yang masakan , ada jugak yang hiburan...kebiasaan yang jadi keyboard warrior ni blog-blog politik dan hiburan...kalau macam aku ni yang lifestyle blogger ni takdek faedah aku nak jadi keyboard warrior...apatah lagi blogger masakan...hahahaha...jangan kerana setitik nila kau nak pecahkan satu belanga...dan satu lagi jangan salagkan keyboard warrior kalau diri sendiri tu terlalu mudah percaya dengan khabar-khabar angin.

dah habis 4 soalan aku jawab untuk Segmen Ben Ashaari Nak Korek Rahsia Media Sosial Aku...nak kata rahsia tu tak jugak...tapi itulah pendapat aku tentang media sosial sekarang...boleh follow aku di media sosial berikut.

Facebook: www.facebook.com/sharksuke
instagram: www.instagram.com/sharksuke
entry terbaru : Jakun Di TBS / Insaf Sekejap 

selamat berkenalan.

4 Mar 2017

Tukar Tayar Sebelum Terlambat

hidup kat garisan khatulistiwa ni memang susah nak jangka musim yang akan melanda..ingatkan musim hujan dah habis dah hujung tahun dan awal tahun baru ni...rupanya belum lagi...hujan sekejap-sekejap tapi lebat kat kuantan dalam 2 minggu ni...sekali turun memang lebat...kalau yang naik motor macam aku ni memang basah le...tak sempat nak tukar  pakai baju hujan tetiba je hujan berenti...heheh...hujan angin katanya...sekejap je dia lalu..sebagai mat motor yang sayangkan nyawa,semalam pergi le tukar tayar motor yang dah botak tu.
tayar motor
tayar bunga lebih selamat
rasa lebih selamat sikit bila ada tayar berbunga-bunga ni...baru boleh feel bawak motor dalam hujan...sebelum ni agak takut-takut sikit aku nak brek dan ambil selekoh bila hujan...jangan dibawa main-main bila jalan basah...silap sikit naya nanti...macam kejadian accident berlanggor semalam kat jalan aku nak pergi office.

nak dijadikan cerita aku on the way ke pejabat dari rumah lepas siap solat jumaat...macam yang aku cerita awal tadi , hujan angin datang memang lebat tiba-tiba...nasib baik aku memang dah pakai siap-siap baju hujan dari rumah...sampai kat satu jalan tengok jem yang agak luar biasa...cilok punya cilok rupanya ada accident motor dengan kerera kancil accident...baru berlaku je sebab aku tengok hanya sorang je datang tolong...hujan pulak time tu...mungkin tak ramai yang sudi turun...aku yang naik motor ni berenti ler kejap tolong.
accident motor
accident semalam
memang betul kejadian baru berlaku...orang yang datang tolong tu pun tak sempat call ambulans...dia tengah sedarkan mangsa naik motor tu yang terbaring atas jalan...driver kereta kancil tengah trauma takut...tengok macam laju je bawak sampai bonet depan kancil tu rabak..motor takyah cerita ler..total loss...tak tahu saper yang salah...aku call ambulans dan lepas tu sorang-sorang datang tolong mana yang patut...lega jugak bila tengok mangsa terbaring atas jalan tu bagi respon...kalau tak respon memang tak tidur malam aku malam tadi...

lepas setel tolong semua , hati tu punya berdebor tak hingat...itu belum jadi depan mata...petang tu jugak lepas balik kerja aku tukar tayar motor baru...sementara beringat tu better buat terus kan...hujan-hujan ni memang jalan licin..yang beroda halus macam aku ni memang kena slow je bawa...slow and steady Mat Dan cakap...

mat-mat motor tu harapnya boleh ler check kondisi tayar tu..kalau tayar botak tu korban ler sikit duit brim yang ada tu tukar tayar baru...duit brim boleh diganti...nyawa susah nak ganti.

23 Feb 2017

Transaksi Pertama Duit Brim 2017

dah nampak dah kemana nak belanja duit brim yang masuk semalam...alhamdulillah ada rezeki lagi tahun ni..siap ada penambahan daripada tahun lepas...baru tengah syiok berkira-kira buat bajet dengan brim 2017 harini ditimpa musibah pulak.
selipar putus
oh my Lee Cooper
selama ni takdek pulak dia tunjuk ciri-ciri nak putus...harini ribut takdek hujan takdek tengah sedap berjalan boleh tercabut pulak...mengada-mengada betul kakiku ini nak yang baru...tau-tau je dalam akaun tu ada masyuk...

kalau tak silap selipar ni pun dh pakai lebih kurang dua tahun...ingat lagi sejarah ni sebab beli waktu tu kebetulan aleesya nurani keluar dari perut ibu dia..boleh tahan lama jugak ler selipar ni bertahan...nampak gaya perkhidmatan dia selama dua tahun tamat harini..

petang ni jawabnya kena dapatkan yang baru..rasa macam nak pakai sandal pulak lepas ni..ada yang berkenan kita sarung saja nanti...transaksi pertama duit brim 2017...heheheh.


10 Jan 2017

Operasi Membesarkan Badan

awal tahun 2017 dimulakan dengan proses membesarkan badan...tahun ni nekad sebelum raya nak naikkan sikit berat badan nie...jangan ingat orang besar je ada masalah berat badan...orang kurus pun ado tau...atas nasihat rakan-rakan aku gagahkan ambil suplement...dan aku memilih produk Muscletech Mass Tech.
naikkan berat badan
bapak besar tong suplement ni
sebelum ni banyak kali jugak aku gagal menaikkan berat badan ni...ada yang suruh makan banyak...ada yang suruh makan kerap...mampu bertahan seminggu jer aku follow tips tu...lepas tu mula muak dengan makanan.
kalau dah muak tu macam mana ler aku nak sumbat makanan tue...sebab tu ler aku maintain jer takat 45kg sekarang,

bagi orang kurus seperti aku memerlukan sekurangnya 2ribu kalori setiap hari...kalau kau hanya makan berat waktu pagi tengahari dan malam memang susah ler nak capai kalori sebanyak itu...kalau kau orang kuat bersukan dan suka workout lagi lah seksa...seribu kalori pun belum tentu cukup...ada yang pesan makan lebih kerap dari biasa...aku dah cuba dan yer terbukti berkesan,
waktu makan time tu :
  • 8 pagi - breakfast
  • 10/11 pagi - makan
  • 1 tengahri - lunch tengahri
  • 4 petang - makan
  • 8 malam -makan malam
  • 11 malam - makan

boleh bayangkan tak aku duk mengunyah jer...makan bukan sebarang makan...kena makan yang berat-berat jugak...naik memang naik berat tu...lama-lama jadi muak dan tak boleh nak teruskan,

kenapa suplement?
aku pada mula-mula memang taknak bergantung kepada benda nie...nak clean food katanya...tapi kalau makan kerap pun dah tak larat inikan pula nak sediakan clean food...modal untuk aku sediakan makanan dan beli supliment ni sama jer...tambahan suplement ni senang disediakan...bancuh dengan air siap,
kandungan kalori dia pun tinggi sekitar 800 sehari...yang lebihnya aku boleh dapat dari makanan harian,
mass muscletech
3Kg mass tech dari muscletech
abang sado
boleh jadi sado ker ni
amacam?
besar tak tong nie...1 tong bersamaan 3kg...harga RM145 tapi aku beli waktu harga promosi RM129 sahaja...harga ni ada lagi kat web musclemaniaclub...kalau ada yang berminat beli online je kat https://www.musclemaniaclub.net ....aku ambil perisa Milk Chocolate...rasa dia macam susu Dutch Lady je...tak ada le pelik sangat rasa minum suplement nie...risau jugak mula-mula takut tak boleh nak telan.

workout aku akan berjalan seperti biasa,
cuma rasanya kali ni memang aku kena pergi gym untuk angkat berat...orang kata kalau setakat buat dirumah memang susah otot-otot tu nak pecah...kalau tak pecah macam mana nak kembang...kalau tak kembang macam mana nak besar...betul kan...jangan ingat susu ni untuk jadi SADO pulak,
hahahahha,
tak ada formula untuk jadi sado dengan minum susu nie...nak jaid sado kena ada disiplin yang kuat...aku memang kurang bab disiplin nie...bab sado ni belakang kira...yang penting berat aku naik.

berjaya atau tidak kena ler tunggu...berat aku sekarang 45kg...dapat target 50kg Alhamdulillah.
aku update progress nanti.

5 Jan 2017

Memori Sekolah Rendah Lebih Manis Banding Sekolah Menengah

kalau ditanya nama kelas waktu aku sekolah rendah memang aku hafal semuanya,
nama cikgu pun boleh dikatakan masih ingat kesemua,
tapi kalau ditanya zaman sekolah menengah terus aku blank.
hahahahah.
tak tahuler kenapa.
nama kelas darjah 1
memori sekolah rendah
ada yang masih ingat nama kelas masa darjah 1 dulu?
aku masih ingat sampai sekarang,
sebabnya sekolah aku dulu hanya ada 2 nama je.
Amanah dan Bestari,
Cerdik pun ada tapi bukan semua darjah ada,
bergantung pada bilangan murid,
maklumlah sekolah dalam Felda,
memang tak ramai bilangan pelajar.

kalau dah masuk kelas Amanah tu dah kira macam bagus dah,
sebab tu adalah kelas pertama,
kiranya macam kelas budak pandai,
dulu-dulu punya sistem macam tu ler,
sekarang tak tahuler macam mana,
rasanya ada yg dah campur dan aku setuju kalau sistem macam ni,
macam tak best pulak nak asing ikut IQ.

masuk sekolah menengah rasanya aku lost memory,
tak berapa nak hafal sangat nama kelas dan memori best kat sekolah menengah,
time ni rasanya masing-masing dah berlagak hensem,
dah akil baligh,
dah ready untuk bercinta,
tu yang memory tak ada sangat macam sekolah rendah.

rindu pulak nak pergi sekolah rendah yang dulu,
agak-agak budak zaman sekarang ada lagi ke main permainan macam aku.
kena terjah nanti ni.
heheheh.
korang mana best waktu sekolah dulu ye.
sekolah rendah atau menengah.
cer citer.

1 Jan 2017

Tak Excited Dengan Tahun Baru 2017

apa macam tahun baru korang harini,
yang sambut main bunga api malam tadi camner,
ada beza ke dengan hari pertama dengan hari terakhir semalam.
kalau sama kiranya buat rugi je lar terpekik melalak duk countdown.
takziah buat mangsa bunga api di Klang.
teruk jugak katanya.
harap boleh ambil iktibar untuk akan datang.
tahun 2017
selamat tahun baru
tahun 2017 tiada yang menarik rasanya untuk aku sambut,
cuma mengharapkan yang lebih baik dari tahun lepas,
umur pun dah cecah 31.
macam banyak je yang aku kena fikir,
dengan status bujang pada umur macam ni agak tergugat jugak life aku sebenarnya,
hampir kesemua sahabat dan saudara sebaya aku dah mendirikan rumah tangga,
siap anak nak masuk tadika dah,
hebat kau kawan,
tengok masing-masing update kat facebook rasa jeles jugak,
anak buah pulak kalau ikut jadual tahub ni aku akan dapat 2 orang lagi selepas aleesya nurani.
heheh
makin meriah keluarga besar.
insyaallah tahun ni cuba usaha untuk tamatkan status bujang,
dapat status tunang pun Alhamdulillah.

tahun ni rasanya kena rajin banyak untuk cari duit lebih,
nak harapkan gaji memang susah nk hidup,
terpikir jugak aku nak buat dropship ataupun jadi ejen jualan produk,
sebelum ni pun dh banyak aku review produk-produk yang ada di blog,
kesemua produk yang bagus aku dapat.
yang terbaru stevia royal leaf,
disebabkan ramai dah yang mula sedar kebaikan stevia,
dan ramai jugak nak bertukar selera dengan stevia ni,kenapa tidak aku ambil peluang,
produk bagus mesti permintaan tinggi kan.
insyaallah akan cuba nanti,

rasanya cukup le dua niat aku untuk tahun ni,
setel dua ni baru pikir yang lain.

apa pula perancangan 2017 korang ye.

27 Dec 2016

Makan Sorang Forever Alone

tertarik pulak dengan keratan akhbar Sinar Harian semalam.
melihat seseorang makan seorang diri digelarnya forever Alone.
hahahahha..
nak tergelak pulak aku baca,
tapi tak salah pun,
dah memang mindset orang sekeliling macam tue.
sumber : Sinar Online - Lebih Ramai Suka Makan Sendiri
makan seorang diri
keratan akhbar Sinar
aku antara yang tergolong ler dalam kalangan makan seorang diri,
makan,shopping dan wayang ada jugak beberapa kali seorang diri,
tiada langsung masalah pada diriku,
bukan taknak bergaul,
cuma aku lebih senang dan mudah bergerak,

ada jugak member sekerja tanya,
tak malu ker kau makan sorang kat kedai?
aku tak tahu nak jawab macam mana
pelik jugak dengan pertanyaan diorang tue,
salah sangat ker makan sorang.
tak jatuh pun ego seorang lelaki makan sorang
aku memang tak segan kalau bab makan sorang-sorang nie.

nak ajak member takdek hal,
tapi paham-paham je lar kalau janji melayu,
30 minit belum tentu sampai
30 minit belum tentu siap makeup,
selera makan boleh hilang duk menunggu,

kadang-kadang selera kita dengan diorang pun bukan sama,
tak syiok pulak kan kita makan dia pulak tak minat,
kalau ajak yang bujang-bujang ni memang payah sikit ler,
masalah bajet menjadi alasan utama,
hehehhe.
kalau nak ajak yang bekeluarga pun kadang-kadang masa tak kena,
that why aku lebih bergerak secara solo.
gugurl?
kalu dah cinta jarak jauh memang kena korban ler masa untuk berdua,
kalau nak kata forever alone tu memang tidak ler.

makan sorang?
tiada masalah bagiku.
peduli apa orang sekeliling pandang,
perut aku,selera aku,duit aku,
hahahahhaa.

tetiba balik kerja kang rasa nak makan KFC :)

18 Nov 2016

Smart Kad ATM Debit Hong Leong

ada lagi ke yang belum tukar kad ATM yang baru,
ni dah bulan november,
tinggal sebulan je lagi untuk tukar,
sementara masih free ni pergi le buat cepat,
start januari 2017 dah kena caj,
time tu kau nak maki hamun pun tarak guna,
silap-silap kau dapat malu,
aku baru je tukar kad ATM MyDebit Hong Leong,

kad mydebit paywave
kad ATM Hong Leong

dalam banyak-banyak kad bank,
aku rasa kad ni paling smart,
dah nampak macam kredit kad pulak.
nampak esklusif banding kad ATM bank yang lain.
jangan banding dengan kad ATM maybank yang DIY tu pula,
heheh.
itu kategori lain.

sekejap je nak tukar kad sekarang,
kebanyakkan bank dah memang stanby satu kaunter khas untuk urusan tukar kad,
jadinya masa untuk menunggu tu tak lama,
tak berebut dengan orang nak urusan deposit mahupun withdraw,
lagipun sekarang orang dah tak ramai dah tukar,
semua tukar awal-awal,
alasan takdek masa tu dah tak boleh pakai,
jadi buat sebelum terlambat.

17 Nov 2016

Fobia Dengan Demam

Alhamdulillah,
kembali bekerja selepas dua hari MC,
bukan beli MC ye,
ini doktor yang check-up,
terima kasih ler doktor bagi pelepasan sampai dua hari
walaupun rasa heaven sangat dapat rilek kat rumah,
perasaan takut tu memang ada bila dapat demam sekarang,
takut sangat aku kalau kena denggi,

beli mc
gumbira rasa bila dapat sijil ni

dua hari demam ni memang selalu jugak le aku belek-belek badan,
risau jugak kalau naik bintik merah,
tak nak ler kena demam denggi,
cukup le sekali tengok mak sakit depan mata kena denggi,
member dekat office pun baru-baru ni dah kena tahan wad sebab yang sama,denggi.
demam dan muntah memang terus kena pergi check lepas ni,
tanda awal demam denggi ler tu.
aku nasib baik tak muntah,
tapi kena jaga-jaga ler jugak
tak senang hati wei kalau demam sekarang.

denggi kat malaysia ni memang tinggi,
nampak je macam remeh bila bab nyamuk,
binatang paling kecik je kot,
tapi bila spesis nyamuk belang-belang dah hinggap,
boleh naya satu badan,

nasihat kepada rakan-rakan,
terutama yang ada baby tu,
selalu ler periksa air-air yang bertakung kat rumah tu,
dekat pasu-pasu bunga tu kena check,
situ biasanya port diorang,
barang-barang tak pakai elok dibuang,
jangan buat hiasan depan rumah,
cegah sementara korang sihat ni.

semoga bermanfaat.

8 Nov 2016

Rambut Botak Mula Trending

bukan orang cakap,
ini aku yang cakap,
lepas sorang-sorang yang aku kenal botak,
lepas tu tengok pulak Mark Adam botak rambut time separuh akhir muzik-muzik,
aku amik keputusan untuk membotakkan juga kepala nie.
gaya rambut lelaki
botak itu seksi?

tindakan drastik jugak ler aku buat kali ni,
bukan sebab trend bukan sebab suka-suka,
aku tak tahan dengan kelumumur sebenarnya,
rambut aku ni kalau tebal sikit je mula gatal rasanya,
mudah pulak kelumumur ni datang,
garu punya garu sampai luka pun ada,
tak tahan wei.

lagi satu sebab bila workout memang rimas kot dengan rambut nie,
kalau rambut dah boleh cecah hidung kau rasa macam mana,
sikit-sikit nak betulkan rambut,
bila rambut masuk mata boleh tahan pedihnya,

fesyen rambut lelaki
dare to be different

dah botak ni rasanya kena cari cermin mata baru pulak,
yang sedia ada ni rasa macam tak sesuai bila dah botak,
kepala pun nampak kecik jer,
kena cari bingkai spek mata yang kecik pulak rasanya.

sesuai atau tidak aku botak itu belakang kira,
kalu dah hensem tu memag hensem ler jugak,
buat ler fesyen rambut lelaki apa sekalipun,
hahahahhahaha.

24 Oct 2016

Masa Untuk Cari Isteri?

entah macam mana aku boleh lupa harini
dah wangi lepas mandi,kasi ponmade rambut,
start-start motor tetiba jiran tegur
"eh,kerja ker harini"
Ya Allah.
macam mana aku boleh lupa harini Pahang cuti,
Hari Kerputeraan Sultan Pahang,
hari keputeraan sultan pahang
Daulat Tuanku

rasa nak mencarut kat diri sendiri jer,
lepas subuh tadi punya le best kalau sambung tidur,
cuaca sejuk hujan time tu
padahal semalam duk elok sembang cakap cuti harini,
enah kenapa boleh mamai pagi ni,
dah kena cari isteri dah ni agaknya,
ada jugak le orang duk ingatkan  nanti kan.
hehehehe.

back to the story,
korang rasa apa aku buat lepas tu,
dah nama pun bujang kan.
terus masuk bilik ler sambung aktiviti.
hahahahaha.
manfaatkan cuti yang ada,
no blues monday for me today.
kul 10 baru bangun ni ha,

ampun tuanku,
selamat menyambut hari keputeraan baginda yang ke berapa entah.
terima kasih untuk cuti harini ;)

7 Oct 2016

Rumah Bebas Asap Rokok

beberapa anggota KOSPEN datang rumah,
ingatkan nak buat bancian ker apa.
rupanya nak kasi sticker yang bagi aku cukup berbangga dapat tampal kat rumah nie.
rumah bebas asap rokok
Rumah Bebas Asap Rokok
sedar tak sedar rupanya dalam rumah ni tak ada yang hisap rokok,
sedar tak sedar jugak tiada seorang anggota keluarga aku yang hisap rokok,
abah aku memang tak hisap rokok dari dulu lagi,
aku pula memang tak pernah sentuh,
adik ipar aku pun memang tak merokok,
adik lelaki nombor 3 dah berapa tahun berhenti selepas hisap Vape,
yang bongsu pun sama dalam lama berhenti.

patutkah aku bangga?
mestilah.

5 Oct 2016

Perjalanan Yang Berat Dan Jauh Bagi Seorang Lelaki

dapat artikel ni dari group whatsapp..
menarik untuk dikongsi untuk para lelaki.
perjalanan berat dan jauh bagi seorang lelaki
gambar sekadar hiasan
*Untuk Mu Yang Bergelar Lelaki...
*Renungkanlah...
Tahukah Kamu Wahai Lelaki...
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Bagi Seorang Lelaki Adalah Perjalanan Ke Masjid...
Sebab Ramai Orang Kaya Tidak Sanggup Mengerjakannya...
Jangankan Sehari Lima Waktu... Bahkan Ramai Pula Yang Seminggu Sekalipun Terlupa... Tidak Kurang Pula Yang Seumur Hidup Tidak Pernah Singgah Ke Sana...
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid...
Kerana Orang Cerdik Dan Pandai Pun, Sering Tidak Mampu Menemukannya...
Walaupun Mereka Mampu Mencari Ilmu Hingga Ke Universiti Di Eropah.. Ataupun Amerika... Mudah Melangkahkan Kaki Ke Jepun, Australia Dan Korea... Dengan Semangat Yang Membara...
Namun Ke Masjid Tetap Saja Perjalanan Yang Tidak Mampu Mereka Tempuh... Walau Telah Bergelar PHD...
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid...
Kerana Para Pemuda Kuat Dan Bertubuh Sihat Yang Mampu Menakluki Puncak Gunung Berapi... Pun Sering Mengeluh Ketika Di Ajak Ke Masjid... Alasan Mereka Pun Bermacam2... Ada Yang Berkata Sebentar Lagi... Ada Yang Beralasan Tidak Selesa Di Cop Alim...
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid...                            
Hatta Pemain Bola Sepak Yang Kuat Bertarung 90 Minit, Hampir Saban Minggu Belum Pasti
Gagah Melangkah Ke Masjid...
Maka Berbahagialah Diri Mu Wahai Lelaki... Bila Engkau Telah Terbiasa Melangkahkan Kaki Ke Masjid...
Kerana Sejauh Manapun Engkau Melangkahkan Kaki... Tidak Ada Perjalanan Yang Paling Mulia Serta Membanggakan... Selain Perjalanan Mu Ke Masjid...
Biar Aku Beritahu Rahsia Kepada Mu... Hakikatnya Perjalanan Mu Ke Masjid Adalah Perjalanan Untuk Bertemu Rabb Mu...
Itulah Perjalanan Yang Di Ajarkan Oleh Nabi Mu... Serta Perjalanan Yang Akan Membezakan Mu Dengan Orang2 Yang Lupa Akan Rabbnya...
Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..
Maka Lakukanlah Walau... Engkau Terpaksa Merangkak Dalam Gelap Subuh Demi Mengenal Rabb Mu... Nescaya Kamulah Insan2 Yang  *BERUNTUNG*... Di
*AKHIRAT* Kelak...
Jom ke masjid...
memang betul apa yg dikata tu.
kita jauh-jauh boleh pergi,
bukit punya tinggi boleh daki.
bangga dapat sampai,
tapi surau belakang rumah langsung tak sampai-sampai

itu sebab dalam entry semalam aku buat workout di rumah je,
dan bukan workout di gym
aku sentap dengan tazkirah waktu solat terawih puasa yang lepas.
apa yang ustaz tu bagi sebijik macam artikel ni.

pergi ceramah ustaz azhar jauh-jauh boleh pergi,
pergi gym semangat
tengok wayang midnight sanggup tunggu,
konsert besar-besar boleh plan awal cuti,
tapi pergi masjid krik-krik.
sentap woooo kena.
sebijik kena atas muka.

lepas dari tu aku mula slow-slow ke masjid
maghrib dan isyak,
itupun ada gak kantoi skip dalam seminggu,
masih belum sempurna,
tapi its better than nothing.

kepada lelaki diluar sana boleh take action lepas ni,
maghrib dengan isyak bukan lama pun kat surau,
tak terlepas punya show-show kat TV tu,
nak ngeteh pun pukul 9 tu masih dikira awal.
jom ke Masjid.

28 Sep 2016

Sakitnya Tengok Emak Kena Denggi

Alhamdulillah.
bangun pagi ni tengok mak dah boleh bangun.
dah boleh berdiri kalau nak ke bilik air.
lega sikit dapat tengok.

kalau tak silap ini kali pertama mak demam teruk macam ni.
sampai 4 hari tak boleh bangun.
langsung tak terdaya dia nak lawan demam tu.
dan 2 hari kena tahan wad di HTAA kuantan.
ambil darah dan xray baru tahu mak kena denggi.
denggi
pertama kali jaga ahli keluarga di hospital
ada orang kata demam ni memang sakit.
bila tengok mak sendiri yang kena memang aku percaya.
bayangkan nak berdiri pun tak boleh
nak makan apatah lagi.
tenaga langsung takdek kalau dah tak makan.
kalau nak bergerak memang kena papah
sakitnya tu tak tahulah macam mana

pengalamam pertama jugak buat aku dan adik beradik
dalam sejarah memang tiada lagi insiden macam ni.
aku bersyukur ada adik-adik yang bertanggungjawab.
masing-masing ada kat rumah masa mak tak larat.
masing-masing dah tahu nak buat apa.
tak payah nak disuruh.
hasil didikan emak dan abah :).

pagi ni alhamdulillah tengok mak punya progress,
mampu berdiri walaupun masih belum pulih sepenuhnya.
selera makan pun dah ada.
dalam 2 hari lagi mungkin aktif seperti biasa.
Insyaallah.
misi seterusnya mencari ketam nipah - ubat orang denggi

terima kasih buat sahabat-sahabat yang mendoakan kesihatan mak sebelum ni.

13 Sep 2016

Mood Kerja Kelaut Minggu Ni

kembali bekerja seperti biasa harini,
tapi suasana dalam office luas biasa pulak,
jalan pun agak sunyi pagi tadi nak pergi kerja,
ramai lagi rupanya yang bercuti hari raya haji,
semangat betul diorang beraya.
cuti minggu ini
tengok kalendar minggu ni memang menarik,
cuti hari isnin dan jumaat
kira-kira 3 hari jer bekerja minggu nie.
ada jugak yang berkerja 2 hari jer kalau dah cuti harini,
tak tau ler pulak kalau ada yang sambung terus,
heheh.
baik hati sungguh syarikat kalau nak lepas,

aku pula akan ambil cuti pada hari khamis,
sehari sebelum Cuti Am Hari Malaysia,
ikut plan nak balik Kelantan ada majlis perkahwinan sepupu disana,
kiranya aku pun bekerja 2 hari jer,

mood kerja minggu ni memang kelaut,
tak tau nak start dari mana,
esok last kerja sebelum cuti,
harini office sunyi sepi jer,
boss pulak rasanya memang seminggu bercuti,
jadi kiranya kita ler jadi boss untuk minggu ini.

nak buat apa harini?
goyang kaki sahaja kat office :)

10 May 2016

Tukar Tinted Helmet

bukan cermin kereta je boleh tinted,
motor pun boleh.
tapi bukan pada motor lah,
tinted pada helmet motor,
tinted pada visor helmet.
semua jenis helmet ada tinted visor,
macam aku pakai helmet KHI memang mudah nak cari.
helmet khi
helmet KHI dengan visor tinted pelangi
dah bertahun tak tukar helmet visor,
sampaikan dah pudar warna,
patutlah rasa silau je sekarang bila bawa motor,
kesan calar memang tak hingat ler banyak,
weekend baru ni pergi kedai beli visor baru,
pasang sendiri kat rumah,
visor tinted pelangi menjadi faveret.

tengok perubahan bila pakai tinted visor,
visor helmet
visor lama
visor tinted pelangi
visor baru
bukan sekadar nak smart bila pakai,
tinted pada visor sama fungsi dengan tinted cermin kereta
nak halang daripada silau yang berlebihan

tapi sayang penggunaan tinted visor pada helmet menjadi isu kepada polis dan JPJ.
katanya kes merompak dan meragut banyak pakai helmet dengan visor tinted.
ada betulnya,
tapi bila fikirkan keselamatan aku nak bawa moto di siang hari pedulikan ajer,
nak follow rule 100% pun x boleh jugak.
aku pakai untuk halang silau bukan buat kerja yang terkutuk tu.
visor helmet
visor lama
visor tinted pelangi
visor baru
nampak jelas kan perbezaan disitu,
itu pandangan dari dalam.
kalau pakai helmet memang terasa perbezaan,
memang tak silau dari visor asal atau visor lama.
dari luar pulak nampak seperti ini.
visor tinted pelangi
visor tinted pelangi
memang tak nampak muka si pemakai,
tak hairan lah kalau jadi isu kepada pihak berkuasa,
nak buat macam mana,
dah ini pilihan yang ada.

bukan semua orang jahat itu jahat,
dan
bukan semua orang baik itu baik.

9 May 2016

Minggu Kucing Jadi Singa

urusan kerja dan peribadi aku catat pada kalendar di pejabat,
bagi aku lebih senang begini,
sebab pagi-pagi je dah terpacak kat office,
memang fresh ler sikit otak ni nak remind dan buat plan.
hari-hari mengadap kalendar atas meja ni memang membantu aku untuk menghafal aktiviti dan kerja yang ada.
malas nak berharap sangat kalendar dalam smartphone,
aku bukan VVIP pun nak banyak sangat aktiviti.
kalendar 2016
aktiviti minggu ini
Kalendar Oh My Jep menghiasi meja pejabat aku,
boleh dapat kat entry sebelum ini disini
untuk minggu ni tengok macam penuh,
ada 2 audit yang perlu aku hadap,
dan aku rasa semua pekerja kat bumi ni paling menyampah bila kena audit,

preparation untuk audit memang lama,
ada yang ambil masa seminggu,
kalau kerja dia bagus , 2-3 hari dah siap,
tapi tetap kena standby untuk siapkan dokumen yang perfect,
kalau yang familiar dengan audit ISO,HACCP,Halal memang tahu le cerewet tahap mana.
kalau ada nampak leaking minyak setitik pun tak boleh.
menyirap jugak kadang-kadang.

satu lagi yang paling aku menyampah bila kena sahkan dokumen,
nak kena tandatangan dokumen,
kalau kerja babitkan ramai staff kadang-kadang minggu ini le kucing boleh jadi singa,
kerja kita dah siap tapi terbantut dek orang lain yang belum siap,
nak taknak kena ler tunggu,
nak marah kang memang bukan aku punya style,
last-last bertimbun dokumen kena sign sebab aku orang terakhir kena semak.
sign dokumen
tandatangan dokumen
harap-harap dapat lepas audit minggu ni dengan penuh kesabaran
satu audit pun dah pening,
inikan pula dua,
harap-harap kucing tak jadi singa minggu ni.

4 May 2016

Dugaan Kecil Bila Bawa Motor

diduga dengan dugaan kecil pagi ni,
dugaan biasa bagi penunggang motor,
dugaan yang paling leceh,
tayar motor tiba-tiba pancit.
tayar motor pamcit
tayar pancit
mental jugak kalau pagi-pagi dah kena macam ni,
mood pergi kerja pun kelaut,
bila dah kena,
pekara paling utama kena tahu lokasi bengkel yang terdekat,
lagi bagus kalau korang ada nombor pomen atau tukang tukar tiub bergerak,
tayar motor pancit
tersadai sekejap di tepi jalan
kalau takdek,
tebalkan muka tolak motor ke bengkel,
kebiasaan memang aku tak tolak,
naik je dengan kelajuan 20-30km/j
budak naik basikal pun boleh lintas bila dah laju tahap tu,
kejap-kejap kena berhenti tengok kedudukan tayar,
silap-silap kalau tayar keluar dari rim memang menangis ler,
rim boleh bengkok dan lidi-lidi pada rim boleh patah,
sebab tu kalau tayar bocor jangan sesekali bawak laju.

waktu macam ni le latihan mental diuji,
muka kena tebal,
awek-awek lalu dengan kereta abaikan je,
berbangga dengan motor yang dibeli sekali langsai je,
kalau lori-lori besar lalu tabahkan hati,
kalau kena waktu panas tengahari bersabar,
waktu ni memang kita susah,
rasa kerdil je diri,
rasa niat nak pakai kereta membuak-buak,
positifkan diri,
buang perasan malu,
tayar motor pancit
tolak punya tolak sampai
sedar-sedar dah sampai bengkel,
RM10 dikenakan untuk servis tukar tiub,
dah setel aku kembali mencilok,
kembali beraksi di traffic light,

dugaan kecil yang hanya sementara,
kalau yang ni tak boleh nak atasi,
susah ler hidup nanti.

27 Apr 2016

Penat Jugak Jadi Lee Chong Wei

last pegang raket badminton rasanya time sekolah menengah,
itupun sekitar tingkatan 3 & 4,
dah berbelas tahun malam tadi dapat jugak main badminton.
lega rasanya sebab aku masih tahu cara memegang raket.
main badminton
betul ke cara pegang raket ni ?
dapat  jugak 3 set main malam tadi,
walaupun tak sehebat Lee Chong Wei,
letih jugak ler menari dalam gelanggang,
kiri kanan,
depan belakang,
semua penjuru aku kena buli malam tadi,
skill tak payah cerita ler,
setakat backhand,jumping smash,drop shot,main net  semua keluar,
jadi dengan tak jadi je.
hahahhaa..
janji ada gaya.

satu kepuasan dapat main badminton malam tadi,
tujuan asal bukan nak main sangat,
saja nk berjumpa rakan-rakan sosial yang baru,
kenalan-kenalan sosial dari pagi facebook,
daripada jumpa lepak minum kat kedai lagi baik jumpa dalam aktiviti riadah macam ni,
enjoy pun enjoy,
sihat pun sihat bila dapat keluar peluh,
main badminton
riadah bersama rakan-rakan sosial
dapat lepas 3 set baru le aku tahu macam mana level fitness Lee Chong Wei,
tengok dia main pun dah macam mandi peluh,
kita yang bukan atlit ni apatah lagi,
yang dah lama tak main macam aku lagi ler,
silap-silap 1 set dah surrender.
penat main badminton ni.
tak caya boleh cuba kalau berani.