29 Jan 2015

Cara Mudah Hafal Sifir

Cara Mudah Hafal Sifir
hafal sifir
sifir.
boleh dikatakan formula matematik yang agak leceh untuk dihafal.
terdapat pelbagai cara untuk kuasai sifir,
kalau dulu-dulu yang shark tahu hanya sifir 9 dengan menggunakan jari,
tahun tu sekitar tahun 1998,
sekarang dah masuk tahun 2015 dan pelabagai teknik dan cara mudah untuk menghafal sifir.
kredit shark berikan kepada cikgu-cikgu yang kreatif untuk membantu anak murid mereka.

shark kongsikan antara yang menarik yang shark perolehi dari laman Facebook,
dikatakan cara mudah hafal sifir ini dibuat oleh Cikgu llyanakhisma Ismail.
antara sifir yang ada adalah sifir 6, sifir 7 , sifir 8 , sifir 9
terdapat juga sifir 12 yang shark peroleh daripada pekongsian di laman fb cikgu ilyanakhisma.
Cara Mudah Hafal Sifir
Sifir 6 yang diambil dan diolah dari sifir 5 dan Jam
Cara Mudah Hafal Sifir
sifir 7 yang diolah daripada keypad telefon
Cara Mudah Hafal Sifir
sifir 8 yang diambil dari terbalikkan sifir 2
Cara Mudah Hafal Sifir
sifir 9 diambil dengan terbalikkan nombor
Cara Mudah Hafal Sifir
sifir 12 dari rakan cikgu
menarik sungguh idea dan kreativiti cikgu ilyanakhisma ni,
mungkin sudah ada cikgu yang berbuat demikian,
tapi ini baru kali pertama shark nampak kaedah seperti ini.
sejak tinggal alam persekolahan ni memang tak sentuh langsung dengan sifir.
tekan kalkulator jer.

diharapkan perkongsian ini dapat membantu anak dan murid dalam ujian matematik nanti,
sebelum jawab peperikasaan boleh conteng dulu sifir yang ada,
nanti senang nak imbas.
tak payah lagi nk pecah kepala duk hafal bila jawab peperiksaan.
yang penting free,
tak perlu susah-susah nak hantar anak masuk kelas berbayar :)

semoga bermanfaat.

#prayforpalestine
#prayforgaza
#prayformh370

16 comments:

  1. Kenapa la masa cheq dulu tak da sapa habaq camni.. dak mesti bijak pandai.. hahaha

    ReplyDelete
  2. bagus unutk ajar anak ktia menconggak sifir nie

    ReplyDelete
  3. Wow, mudahnya. Dulu zaman sekolah nak hafal sifir siap nyanyi-nyanyi ikut Siti Sifir rancangan Along tu lagi.

    ReplyDelete
  4. terbaikk..mudah nye budak2 sekrg..tp kalau anak sendiri nak paksa2 pon tak boleh jugak..sy darjah 6 baru hafal lengkap segala sifir.. tu pon sebab nak exam upsr..hahaha.. dpt jugak masuk u.. tp takpelahh..budak sekrg banyak pendedahan.. untung diorg

    ReplyDelete
  5. Tahu sifir 9 je guna jari
    Yg lain ni tepksa hafal huhu

    ReplyDelete
  6. mudah je...rupanya..

    tengah gigih paksa ank hafal sifir nih..
    tapi dia kata macam susah sebab nak kena ingat formula2 tu..
    katanya hafal saja lagi mudah..hahahah

    ReplyDelete
  7. Mudah gila nak hafal kalau macam ni. kenapa dulu dulu tak tahu ni. Huaaaaaaaaa! Terbaiklah!

    ReplyDelete
  8. menarik ni.boleh apply pada anak

    ReplyDelete
  9. Terkejut tgk sifir nie dah viral...asalnya berkongsi ngan KGMSR shj...alhamdulillah...
    Jam boleh digunakn utk 3 sifir...sifir 4, 5 & 6
    sifir 4 = sifir 5 (nilai minit) tolak no pd jam
    Selamat mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah nak ingat tapi mana sifir 1-5

      Delete
  10. dulu KG suka nombor..suka maths...krg..asal nampak nomb..sakit otak KG..hehehe

    ReplyDelete
  11. HADIRNYA PERMAINAN MONOPOLI TERHEBOH DAN TERDAHSYAT DI INDONESIA!!

    INDOMONOPOLY SITUS ONLINE MONOPOLI SATU-SATU NYA DIINDONESIA DENGAN UANG ASLI TERBESAR

    -DEPOSIT 20.000

    -WITHDRAW 50.000

    -REFERRAL 50% + ACCESSORIES 7HARI

    -CASHBACK 10%

    INDOMONOPOLY.COM TELAH DI SUPPORT OLEH BANK: BCA, MANDIRI, BNI & BRI

    UNTUK KETERANGAN LEBIH LANJUT SILAHKAN HUBUNGI CUSTOMER SERVICE KAMI YANG RAMAH 24JAM BERSAMA ANDA

    website http://goo.gl/SjhVsd

    fans page facebook https://goo.gl/vHund8

    line official http://bit.ly/1PyPyKP

    BBM Pin : 5649B320

    Line : hermilyrostan

    http://idrmonopolyindo.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Huhu...kalau aq tahu formula ni dari dulu....xde lah aq fail sampai tahap camni..

    ReplyDelete
  13. Tu lah...tapi xde ke hafal sifir gune jari je?dlm kelas mane leh gune kertas...huhu...

    ReplyDelete